Перић / IVAN PETROVIC-IPE
02/04/2022 u 09:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Срђан Перић о недавним локалним изборима: Нове власти помажу опоравак ДПС-а

Наставља се мртва трка, да ДПС има тенденцију пада подршке, а да нове структуре власти својим несналажењем и својим праксама помажу, отприлике, да се он опорави, каже Перић за "Дан"

Један од оснивача новог покрета Преокрет Срђан Перић оцијенио је у изјави за „Дан“ да су недавни локални избори у Беранама и Улцињу показали снажан пад подршке Демократској партији социјалиста (ДПС). Истакао је да је посебно очигледан пад подршке тој партији у Беранама.

– Наставља се мртва трка, да ДПС има тенденцију пада подршке, а да нове структуре власти својим несналажењем и својим праксама помажу, отприлике, да се он опорави. Како ће се та трка завршити, тешко је прогнозирати. Ако не буде помоћи у политичким праксама актуелних и будућих власти ДПС-у, он ће по природи ствари слабити. Уколико буде фаулова и грешака, они ће то свакако користити – казао је Перић.

Према његовим ријечима, ови локални избори су показали и да смо до краја добили огољену партитократску сцену у Црној Гори.

– Свако је славио подршку коју је добио, говорио о фантастичном резултату. Коришћени су чак и термини које су грађани морали да траже у рјечнику да виде шта значе. Нико није поменуо потребе грађана. Ми ни у једној кампањи нијесмо добили јасну визију развоја града. Да сте питали било кога од грађана шта која листа значи конкретно за њихов живот у нареде двије или четири године, тешко да би вам ико од њих могао дати одговор. Можда то стоји негдје у папирима, али то није презентовано – рекао је Перић.

Како је истакао, да би се рјешавали проблеми грађана, треба довољно знања и искуства.

– Интересантно је било чути изјаве активиста и у Улцињу и у Беранама. Кључне реченице некадашње власти биле су да су се они стабилизовали, а свих других да су они побиједили и да је свако од њих кључно заслужан за то. Добро је да се десила промјена власти у формалном значењу, али је вријеме да се почне мијењати и суштински оквир, зато што смо видјели да нове странке и те како раширених руку дочекују кадрове који су његовали ту исту партитократију и у претходном систему. И у Беранама и Улцињу ће ићи преговори који ће бити кључно мотивисани партијским ефектуирањем утицаја, а не рјешењима која би понудили грађанима – сматра Перић. Оцјењује да локални избори у Берана и Улцињу шаљу одређену слику, али се никакав дубљи закључак не може извући јер демографија и структура нијесу таква да би се могла пресликати на државни ниво, и да је само Подгорица у том смислу на репрезентативном нивоу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:21