Не дозвољавају да им куће продају на лицитацији / Архива Дана
17/04/2022 u 08:00 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Становници Парк шуме Загорич неће дозволити да им се куће продају на лицитацији: Тужилаштво да испита повраћај земље

Уколико нам надлежни не изађу у сусрет, ми ћемо тражити независност Загорича јер нас не третирају као грађане ове земље. Већ смо почели да припремамо петицију, поручује Дејо Крушчевић

Мјештани Парк шуме Загорич затражили су од Владимира Нововића, главног специјалног тужиоца, да испита на који начин је земљиште на којем су саградили куће, враћено породицама Стаматовић и Вучинић. У Парк шуми Загорич куће су изграђене на државноj земљи, али jе Врховни суд донио одлуку да се земља врати породицима Вучинић и Стаматовић jер им jе приjе национализациjе припадала. Због тога су мјештани дужни да овим породицима исплате адекватну надокнаду, од 35 до 40 еура по квадрату обjекта.

Двадесетак мјештана овог насеља окупило се јуче у знак револта поручујући да неће дозволити да им се одузму куће. Имали су поруку и за политичке партије - забраниће им да улазе у насеље.

–Ми нећемо никакве протесте правити али ћемо забранити улаз политичарима и њиховим анкетарима у насеље. Они су нас 30 година изигравали и више никоме нећемо дозволити да то ради. Уколико нам надлежни не изађу у сусрет ми ћемо тражити независност Загорича јер нас не третирају као грађане ове земље. Већ смо почели да припремамо петицију – наводи Дејо Крушчевић.

image

Дејо Крушчевић

Архива Дана

Његов комшија Млађен Шћепановић поручује да новца нема плати.

image

Млађен Шћепановић

Архива Дана

– Ми смо заузели државну, а не приватну земљу. Ја сам 30 година радио у Комбинат алиминијума и нисам добио ништа. Сналазио сам се како сам знао. Обраћали смо се свима. Сада је на потезу нови главни специјални тужилац да испита ко је вратио земљу и да ли је то урађено у складу са законом. Ако нам ни он не помогне ми можемо једино у Морачу да скочимо. Нема шансе да могу да платим – рекао је Шћепановић.

Становник Горан Рашовић тврди да су за нелегалну градњу објеката имали дозволу власти.

image

Горан Рашовић

Архива Дана

– Сви становници Парк шуме Загорич су у истом проблему. Док је ДПС био на власти ми смо им пекли јагњад и дочекивали их. Тада нам је обећавано да радимо, да ће све бити ријешено. Ми смо градили уз сагласност политичара и државе. Ниједан грађанин овдје није направио кућу што му није дато зелено свјетло државе. Овдје има преко 600 кућа. Кућу радим десет година и за то вријеме инспекција није ниједом дошла да каже да не могу то да радим. Покренути су судски спорови против нас и доведени смо у ситуацију да одједном морамо да исплатимо комплетан новац. Наш захтјев је да се покрену поступак да се испита како је земља враћена. Ниједан грађанин овдје није у могућности да плати 30.000 и 40.000 еура за плац гдје је кућу направио – рекао је Рашовић.

Мугоша: Немам коментар

Коментар поводом тврдњи мјештана Парк шуме Загорич да ће им куће бити продате на лицитацији уколико не измире надокнаду за узурпацицију земљишта јуче смо тражили од Вање Мугоше, адвоката породице Вучинић. Мугоша је саопштио да нема коментар.

Бисерка Ракочевић каже да јој није дата ниједна опција без да комплетну надокнаду измири одједном.

image

Бисерка Ракочевић

Архива Дана

– Траже ми да исплатим одмах 30.000 еура. Нико није против плаћања али треба да се понуди нешто што је прихватљиво. Ја сам више од 30 година на Бироу рада и за то вријеме су ме само једном звали да ми понуде посао. Сад треба да ми отму то што имам. Неправда је велика – саопштила је Бисерка Ракочевић.

Становник Парк шуме Загорич Радован Јеремић каже да су прије годину дана добили обећање да ће министарство наћи начина за становнике овог насеља.

image

Радован Јеремић

Архива Дана

–Ништа се од тада није десило. Ми очекујемо од главног специјалног тужиоца Владимира Нововића да се заузме и прегледа наш предмет јер је у проблему око 5.000 грађана. Пријете нам са лицитацијама да ће нам на тај начин продати куће како би се намирили. Ми нећемо дозволити ту лицитацију – навео је Јеремић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:53