Ateist rep / -ROBERT KULTERER
29/08/2023 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Atheist Rap muzički vodič kroz buntovništvo i društvenu kritiku predstavljaju Podgorici

Na četvrtom izdanju Rockstrikcije koje će se održati na platou iza zgrade Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra, 9. septembra nastupiće sa rok sastavom Let 3

Novosadski bend Atheist Rap već decenijama predstavlja istinski glas otpora, buntovništva i duboke društvene kritike kroz svoju muziku. Njihov nekonvencionalni pristup, britak humor i oštri stihovi postavili su ih kao nezaobilazan dio alternativne i pank scene širom Balkana.

Ateisti su osnovani davne 1989. godine u Novom Sadu, da bi afirmaciju doživjeli već nakon debi albuma "Maori i Crni Gonzales", izdatog 1993. godine, i kultne numere "Wartburg limuzina". Nevjerovatnih 33 godine postojanja benda, koje su odlikovali sarkastični tekstovi, energični nastupi po regionu i u Evropi, beskopromisna muzička estetika i kritički odnos prema vlasti smjestili su u šest studijskih albuma, 1 split LP album sa njemačkim bendom "Defenders Of The Universe", iza kog stoji njemačka etiketa SN-Rex iz Štutgarta, 1 best of album, DVD live izdanje i album izdat uz monografiju objavljenu povodom 20 godina postojanja benda. U prošloj, 2022. godini odsvirali su 31 koncert. Svoj hiljaditi koncert Ateisti su održali u beogradskom klubu Barutana 20. maja 2022. godine.

Godinama unazad Ateisti su jedan od koncertno najaktivnijih bendova u regionu, a u posljednjih nekoliko godina održali su i nekoliko uspješnih evropskih turneja. Tokom karijere, binu su dijelili sa bendovima kao što su NOFX, Bad Religion, Buzzcocks, Die Toten Hosen, NoMeansNo, PTTB, Cock Sparrer, The Exploited, ali i sa Green Day, Arcade Fire, Mando Diao, Arctic Monkeys i brojnim drugim. Svirali su na svim većim i značajnijim festivalima na teritoriji bivše Jugoslavije: EXIT, INmusic Zagreb, Belgrade Calling, Beerfest Belgrade, OK Fest, Dirty Old Festival, Viva La Pola, Lent festival, Vrlo dobar festival, Pivolend, Lake fest i mnogim drugim.

Manje je poznato da su članovi Atheist Rapa su akteri srpsko-kanadskog dokumentarnog filma "SLAUGHTER NICK FOR PRESIDENT" (Slotera Nika za predsjednika) koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 10. ZAGREB FILM FESTIVALU 2012. godine.

Atheist Rap trenutno nastupa u sastavu: Vladimir Radusinović – Radule (gitara i vokal), Aleksandar Popov – dr Pop (vokal), Aleksandar Milovanov - Atzke (bubnjevi), Zoran Lekić - Leki (bas gitara), Branko Radusinović – gitara.

Bivši članovi su: Vladimir Kozbašić Pećinko koji je i jedan od osnivača benda, Zoran Zarić – Zare (preminuo 1997), Stevan Gojkov Goja, Petar Ristić Teča, Slobodan Fekete Barbun, Dušan Ječmenica Dulles i Zoran Džuklevski.

Na četvrtom izdanju Rockstrikcije koje će se održati na platou iza zgrade Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra, nezaboravan rokenrol doživljaj za sve posjetioce uz novosadske pankere prirediće i kultni hrvatski rok sastav Let 3. Bendovi su imali zajednički koncert 2015. godine na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, na osnovu koga je lako zaključiti da Podgoričane 9. septembra očekuje pravi rokenrol spektakl pod vedrim nebom.

Ulaznice u pretprodaji i mogu kupiti online kao i na prodajnim mjestima – Itaka Library Bar, Texas Pub i Texas Ranch Pub.

Događaj podržavaju Tuborg, Glavni grad Podgorica, Sekreterijat za kulturu i sport, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, CKB banka, Crnogorska kinoteka, hotel CUE, Jameson, Aqua Bianca i Restorex.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:38