Fredi Merkjuri / -PROFIMEDIA
20/09/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aukcija ličnih stvari Fredija Merkjurija oborila sve rekorde

Premašila zaradu od 46 miliona eura

Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Marka Šagala, antikvitetni namještaj i brojne figurice mačaka.

Ukupna zarada na nizu aukcija koje je Sotbi organizovao u svih svojih 15 galerija, nudeći 1.400 predmeta iz eklektične kolekcije pokojnog Fredija Merkjurija, dostigla je 46,5 miliona evra, što je rekord za kolekciju ovog tipa, saopštila je ova aukcijska kuća. Sotbi je prodao predmete muzičara na aukciji u okviru svojevrsne muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privlačeći više od 140.000 posjetilaca za nešto više od mjesec dana.

Preko interneta je prodato čak 27.100 predmeta, a aukcijska kuća zabilježila je nevjerovatnih 41.800 ponuda iz cijelog svijeta. Skoro 99 odsto artikala prodato je po cijeni većoj od prvobitne procene. Izuzetak je muzičarev klavir marke Jamaha na kojem je komponovao svoju čuvenu ‘Boemsku rapsodiju‘. Prodat je za 2 miliona eura (2,2 miliona dolara), što je, prema ocjeni aukcijske kuće, rekord za takav instrument, ali je aukcijska kuća prethodno procijenila da će se prodati za između 2,5 i 3,8 miliona dolara. Iznenađenje je srebrni češalj za brkove iz poznate zlatare Tifani. Prodat je za ogromnih 189.000 dolara, što je daleko premašilo njegovu procjenu prije aukcije od između 500 i 750 dolara. U Sotbiju su zadovoljni i postignutom cijenom za srebrnu narukvicu sa zmijom koju je Merkjuri nosio u spotu za pomenutu pjesmu 1975. Prodata je za 881.717 dolara, što je rekordna cijena za komad nakita koji pripada rok zvijezdi.

Takođe je sačuvana i retka školska knjiga sa potpisom Frederika Bulsare na prednjoj strani, koja je prodata za 88.786 dolara. Među predmetima prodatim na aukciji bili su grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Marka Šagala, antikvitetni namještaj i brojne figurice mačaka. U aprilu je Meri Ostin, koja se brinula o ličnim stvarima svog prijatelja više od 30 godina u svom bivšem domu Garden Lodž u londonskom Kensingtonu, otkrila zašto je došlo vrijeme da proda sve ove stvari.

-Dugi niz godina sam bila privilegovana i srećna što živim okružena svim lijepim stvarima koje je Fredi toliko volio. Ali došlo je vrijeme da zatvorim ovo veoma posebno poglavlje u svom životu- rekla je Meri Ostin u saopštenju za štampu Sotbija.

-Bilo mi je važno da ovo uradim na način koji bi i Fredi volio, a najviše je volio aukcije. Bio je veliki i inteligentan kolekcionar. Nadam se da će ovo biti prilika da podijelimo sve aspekte Fredijevog života, javni i privatni, i da svijet bolje razumije i slavi njegov jedinstveni, prelijepi duh - dodala je ona.

Dio prihoda od aukcije biće doniran Fondaciji Merkjuri Finiks i Fondaciji Elton Džon, dvijema organizacijama posvećenim prikupljanju novca za borbu protiv side, od koje je Merkjuri bolovao kada je umro 1991. u 45. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 15:15