Бјелогрлић / -Фото: Душан Миленковић
26/08/2021 u 08:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјела би због туче могао да заврши три године у затвору

Глумац може да добије у кућни затвор, условну осуду, новчану казну или рад у јавном интересу

Робијање иза затворских решетака, кућни затвор, условна осуда, новчана казна или рад у јавном интересу – једну од ових санкција добиће глумац Драган Бјелогрлић (57) који је осумњичен за насилничко понашање, пошто је у нишком хотелу “Амбасадор” напао и изударао режисера Предрага Гагу Антонијевића (62).

Бјелогрлић је осумњичен за кривично дјело насилничко понашање, а након туче било му је одређено полицијско задржавање до 48 часова, које је Основно јавно тужилаштво у Нишу укинуло сјутрадан.

Бјелогрлић је након саслушања пуштен да се брани са слободе, али се кривични поступак против њега наставља. 

- Уколико буде и оптужен насилничко понашање, највећа запријећена казна за то кривично дјело је три године затвора, али може бити и мања. За ово кривично дјело се не води класична истрага већ такозвани скраћени поступак који је покренут по кривичној пријави због сумње да је починио насилничко понашање. Уколико дође до подизања оптужног предлога и покретања кривичног поступка пред Основним судом у Нишу, технички гледано, глумац би могао да буде осуђен и на затворску казну. У том случају о висини санкције одлучиће суд, након оцјене свих прикупљених и изведених доказа, међу којима ће засигурно један од релевантнијих бити степен повреда које је задобио Антонијевић, као и начин извршења кривичног дјела. Зато се у наставку кривичног поступка засигурно може прво очекивати вјештачење повреда Антонијевића у Заводу за судску медицину- каже извор Блица упућен у ову врсту правне материје.

Но, законски постоји могућност и да Бјелогрлић избјегне вођење класичног кривичног поступка пред судом и да прође са блажим кривичним санкцијама, поготово ако до сада није осуђиван, а колико је јавности познато, није.

- Бјелогрлић би могао да предложи склапање Споразума о признању кривичног дјела којим би, ако га прихвате и тужилаштво и суд, могао да добије блажу санкцију уколико испуни одређене услове који се претходно договоре. Може му бити изречено да уплати одређени новчани износ у хуманитарне сврхе, што за ово кривично дјело не може бити мање од 100.000 динара, могао би да добије условну казну која би била замијењена затворском само ако у одређеном контролном периоду понови кривично дјело, али је могуће и изрицање казне кућног затвора или рада у јавном интересу. Није неуобичајено да се рад у јавном интересу веже за занимање окривљеног, а с обзиром да је по занимању глумац, рад у јавном интересу би у његовом случају могао можда да буде организовање хуманитарних представа у дјечјим болницама и сличне активности, или пак ншето, друго уколико се другачије процијени. Склапање оваквог споразума може да предложи и тужилаштво, не мора само окривљени да га предлаже, али је такав споразум валидан тек пошто га потврди и суд, који ће проверити да ли је договорена санкција у складу са законом. За склапање споразума, по закону није потребна сагласност оштећеног - додаје саговорник Блица. 

Салушање Антонијевића и свједока наредних дана

Kако „Блиц“ сазнаје, исказ у тужилаштву у уторак је дао само Бјелогрлић, док ће остали свједоци и сам претучени редитељ, бити саслушани наредних дана.

Постоји могућност и да свједоци и оштећени буду саслушани у тужилаштвима у мјестима гдје бораве, на основу замолнице ОЈТ у Нишу, да не би морали поново да долазе у Ниш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:23