Музички новитети за почетак године / Фото: Марина Пешић
08/01/2022 u 14:30 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бора Ђорђевић: Албум je тежак и црн као и вриjеме у коме живимо

Ђорђевић и остали чланови Чорбе у београдском студиjу пуштали су екипи Спутњика Србиjа премиjерно снимке неколико пjесама рађених за нови албум коjи jе првобитно требало да носи назив "Данс макабр (Плес смрти)" или "Смрт у десет лекциjа"

Рок група Рибља чорба представила jе на почетку 2022. године неке од пjесама коjе би требало да се нађу на предстоjећем jош неименованом албуму, првом коjи ће обjавити након смрти басисте Мише Алексића. Фронтмен Бора Ђорђевић и остали чланови Чорбе у београдском студиjу пуштали су екипи Спутњика Србиjа премиjерно снимке неколико пjесама рађених за нови албум коjи jе првобитно требало да носи назив "Данс макабр (Плес смрти)" или "Смрт у десет лекциjа".

– Одустао сам да се помиње смрт, иако jе албум тежак и црн као и вриjеме у коме живимо – рекао jе Ђорђевић додаjући да би се ново издање Чорбе могло звати "Двиjе гитаре", према пjесми за коjу jе Алексић радио музику.

"Двиjе гитаре" jе чврста рок ствар у коjоj Ђорђевић у стиховима помиње Плави воз, конзилиjум и Љубљану, чиме призива сjећање на болест и смрт Jосипа Броза Тита.

У остатку пjесме Ђорђевић jе врло личан кад помиње своjе мjесто рођења и тренутног боравка: "Моjе тиjело пошљите у Чачак у Србиjу, у Љубљани оставити срце, да буде ту".

– Написао сам црн текст, послао Миши коме се то допало и он jе компоновао (музику) – напоменуо jе Ђорђевић, коjи се на Спутњиковом jутjуб каналу може чути како пjевањем прати снимке пjесама пуштених у студиjу.

Пjесма jе изведена уживо на великом концерту Рибље чорбе 16. августа 2021. године на Ташмаjдану, на концерту посвећеном суоснивачу бенда Алексићу (1953-2020), коjи jе преминуо од последица Ковид-19.

На Ташу jе одсвирана и пjесма "Очи малог пса", али jе сада за албум предвиђена "интимниjа верзиjа", са клавиром, акустичном гитаром и гудачима, као и Ђорђевићевим стиховима коjи поминjу "растанак само на изглед, зато без суза кад jедном одем".

У рокерски чврсто одсвираноj "Дубокоj држави", за коjу jе музику радио бубњар Вицко Милатовић, према Ђорђевићевим риjечима у прозиваjућим дневнополитичким стиховима, између осталог, "врло конкретно се помиње банкар Рокфелер, коjи jе умро у 100 и некоj години, а претходно jе имао девет трансплантациjа срца".

– Можда неко од њих потиче из Жуте куће? – рекао jе Ђорђевић приликом преслушавања пjесме.

У пjесми средњег темпа "Кад бих се родио опет", на музику клавиjатуристе Николе Зорића, Ђорђевић у сjетном осврту на протекли живот признаjе да поново: "Газио бих, али пазио бих, да ником не нанесем бол ил' зло".

За дирљиву љубавну пjесму сведену на акустичну гитару "Заиста не волим што старим", Ђорђевић jе рекао да "сви плачу кад jе чуjу".

Ђорђевић jе наjавио и да ће нови албум пратити jош jедан назван "И тако даље", на коме ће бити "неке пjесме коjима ниjе мjесто, концептуално не одговараjу" за сада неименованом главном издању.

Као jедну од пjесама коjе ће вjероватно ићи на албум "И тако даље", бенд jе приликом преслушавања пустио антиратну "Параду", коjа аранжмански призива дух старе Чорбине ствари "Слушаj сине, обриши слине" са албума "Бувља пиjаца" (1982).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:54