Сид Вишс, легенда панк покрета / - 100 CLUB
20/09/2021 u 18:54 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дан када је панк изашао из илегале

На дводневном наступу јавности се представило осам бендова: „Клеш”, „Секс Пистолс”, „Сиукси”, „Сабвеј Сект”, „Стинки Тојс”, „Вибраторс”, „Демнд” и „Базкокс”

Први панк фестивал икада одржан је 20. и 21. септембра 1976. године, под називом „100 Club Punk Special” који је направио прекретницу овог музичког правца, панк је тог дана изашао из илегале.

Овај дводневни спектакл одржан је у у клубу „100” у Оксфорд Стриту, у Лондону, а представљено је осам панк рок бендова, од којих већина није била потписана. Сви присутни бендови били су повезани са тада развијајућом панк-рок сценом у Великој Британији.

Идеју за овакав фестивал почетком септембра 1976, промотер концерта Рон Вотс обратио се Малколму МекЛарену, менаџеру „Секс Пистолса”, вођама нове британске панк рок сцене, и предложио да се они нађу на насловници догађаја. Након тога, фестивалу се придружују и „Дамнед” и „Клеш”. „Сиоукси Сиукс” су се сами пријавила да волонтерски наступи, док је МекЛарен успио да ангажује Стинки Тојс и неколицину других бендова из Манчестера. Одушевљење овим догађајем дјелимично је посљедица врло позитивне и опсежне промоције новинарке „Мелоди Мејкера” Керолин Кон.

На дводневном наступу јавности се представило осам бендова: „Клеш”, „Секс Пистолс”, „Сиукси”, „Сабвеј Сект”, „Стинки Тојс”, „Вибраторс”, „Демнд” и „Базкокс”.

„Вибраторс” су били нова група коjа jе тек почела да ствара музику и, на подстицаj Вотса, одлучили су да наступе као пратећи бенд иза афирмисаног умјетника Криса Спединга.

Интересантно је да је Спединг, коjи jе био планиран да свира другу ноћ, подучио jе „Вибраторсе” неколико пјесама у свлачионици непосредно пред сам наступ, не остављаjући времена за праву пробу.

Натуп „Сиукса”, међутим, био је потпуно импровизован. Нису знали да свираjу ниjедну пјесму, а њихов чин jе имао чисто „перформанс арт” квалитет. Симптоматично, ниjедан концерт ниjе био увјежбан, изjавио jе Вотс након наступа.

– То су били само људи коjи су устаjали и покушавали нешто да ураде – поручио је Вотс тада.

Присуство догађаjу касниjе jе било част за љубитеље панка, али ипак се сматра да су многе тврдње за присуство на постављању камена темљца овго музичког правца ипак биле лажне, обзиром да је клуб тада могао да прими свега 600 посјетилаца.

Да ипак не остане све у свечарском тону, потрудио се тада бубњар „Сиукса”, а касније басиста „Секс Пистолса” Сид Вишс, који је у публику током наступа бацио чашу пива, која је на једно око ослијепила дјевојку из публике.

Ипак, од тада па до данас, остала је упечатљива порука, да панк није мртав (Punk is not dead)!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:35