Danijel Alibabić / Mirko Tabašević
05/12/2023 u 17:30 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danijel Alibabić stvara umjetnost koja provocira: "Bez tebe" snažna poruka ženama

- Dok sam stvarao pjesmu bio sam inspirisan jednom životnom pričom koja me je emotivno uzdrmala pa su samom tim i stihovi samo tekli uz melodiju koja je jecala iz mene, otkriva pjevač

Najtraženiji i najangažovaniji crnogorski muzičar Danijel Alibabić nedavno je snimio spot za pjesmu "Bez tebe" koja je pored veoma važnog momenta u ličnom životu potvrda i društvenog aktivizma i angažovanja. Kako je i sam rekao reakcijama koje su podijeljene, ostvario je svoj cilj i nametnuo nam umjetnost koja provocira, pokreće, osvješćuje i motiviše.

Nekako smo od tebe navikli da pomjeraš granice sopstvenog uspjeha i taman kad pomislimo "e, ovo je vrh", "nema dalje",  ti taj vrh izmjestiš svakim novim prijektom. Postoje li granice i ograničenja kod stvaranja muzike i šta ona mogu biti?

- Hvala na divnim riječima i komplimentima. Drago mi je da se prepoznaje rad i trud svih ljudi iz ekipe koji su učestvovali u stvaranju i realizaciji svih spotova sa novog albuma. Umjetnost nema granica i dobro je ponekad i da provocira. Trudim se da svakim svojim novim projektom pomjerim granicu, a iz zone komfora sam davno izašao.

Kako je tekla ekranizacija pjesme Bez tebe? Scenario i filmska režija nisu baš svojstveni našim izvođačima, a kod tebe od priče i razrade do zakljucka, uz autentične maske, kostime i glumu, sve dobijamo. Koliko je važan vizuelni identitet pjesme?

- Dok sam stvarao pjesmu bio sam inspirisan jednom životnom pričom koja me je emotivno uzdrmala pa su samom tim i stihovi samo tekli uz melodiju koja je jecala iz mene. Poželio sam da na neki način žrtvujem ovu pjesmu i da fokus stavim na samom spotu. Žene su stvorile ovaj svijet pa samim tim sam želio da im pošaljem snažnu poruku, da čuvaju sebe i da je sad momenat da obave sve pretrage, ukoliko do sada nisu. To je srž ovog projekta, a da bi uključili taj alarm tim ljudi, koji je bio zadužen za realizaciju spota, zaista je briljirao. Petar Raičević je jedan pretalentovani mladić koji zahvaljujući svom talentu približi svaku scenu i sve ono što mislite da nije realno izvesti on na pravi način prezentuje. To sve uz dirigentsku palicu Mike Markovića i u ovom slučaju Aleksandra Vukovića.

image

Danijel Alibabić

Mika Marković

Ti si i glavni glumac, ali imaš i veliku pomoć Natase Kovačević? Kao i pjesma posvećena Bibi i ova pjesma ima poruku? Koju? Za koga?

- Kada sam predložio mom saradniku Miki ideju, pomislio sam da bi glavnu ulogu najbolje odigrala Njezvanova, prvenstveno jer je jedna od rijetkih koja od prvog dana propagira društveno odgovorne aktivnosti i samim tim taj sistem vrednovanja je blizak mom. U njene glumačke talente nisam posumnjao nijednog trenutka. I zaista je opravdala učešće u ovom projektu i iznijela ga baš onako kako sam i mislio. Mi kao nacija moramo čuvati Njezvanovu i njoj slične, jer su oni blago ove naše zemlje.

Da li si zadovoljan prvim reakcijama? Postoji li nešto što ti se nakon montaže čini da je moglo bolje ili da je ispalo još bolje?

- Reakcije su različite, što je i dobro. Vratiću se na početak razgovora da umjetnost treba da provocira. Nisam želio da od ovog spota napravimo tursku seriju ili limunadu kako je sve super, lijepo, blistavo već da kroz realne okvire približim svima kroz šta možemo proći svi kao društvo ukoliko se ne trgnemo.

Vjerujem da već kuvaš novu ideju, da ne kazem "ludilo". Šta je sledeće?

- Ostala je jos jedna pjesma sa albuma "Dvije strane" i sa njom zatvaram predivnu kampanju i priču koja traje 12 mjeseci. Ovaj album je i obilježio ovu godinu i prilicno sam zadovoljan na koji nacin me je pozicionirao na tržištu. Ono što obećavam je da neću stati i da već pripremam novi album i kujem velike planove za budućunost.

Nova godina radno ili porodično, s obzirom na to da sad imate i malu princezu u kući?

- Tokom cijelog decembra imam mnogo nastupa i to je nešto što me ispunjava i raduje jer ta ljubav i magija koja se dešava između publike i mene je neopisiva. Praznike cu provesti radno, a nakon toga na zaslužen kratak odmor sa svojom porodicom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:24