/ -FOTO: PRINTSCREEN
26/03/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Depeche Mode objavio novi album

Naziv albuma je kao predskazanje koje se dogodilo bendu Joy Division, jer je taj bend izdao drugi i posljednji album „Closer“ (1980) sa fotografijama pogrebnih statua.

Britanski sint pop bend Depeche Mode objavio je novi, 15. studijski album “Memento Mori”, čiji je naslov izabran još prije smrti jednog od osnivača grupe, klavijaturiste Endija Flečera.

Naziv albuma je kao predskazanje koje se dogodilo bendu Joy Division, jer je taj bend izdao drugi i posljednji album „Closer“ (1980) sa fotografijama pogrebnih statua. Te fotografije je izabrao lider i pjevač benda Jan Kertis prije samoubistva.

„Flečerova smrt je na neki način samo potvrdila da album treba tako da se zove. Iako smo mislili da je to dobar naslov, sada smatramo da je pošteno tako ga nazvati“, rekao je gitarista Martin Gor.

Flečer, ili Fleč kako su ga zvali, umro je sa 60 godina u maju 2022. od rijetke vaskularne bolesti. Iako ga neki smatraju sekundarnim muzičarem u bendu, on je bio veza izmeđa dvojice lidera benda – Gora i pjevača Dejva Gana, koji nisu nikad bili „najveći prijatelji na svijetu“.

„Fleč je bio onaj koji je dolazio da mi kaže – Martin ne želi da se uradi ovo ili ono. Sad više nije među nama, tako da Martin i ja moramo da razgovaramo“, rekao je Gan nedavno francuskim medijima.

Pjevač je dodao da je prilikom snimanja albuma Martin rekao da ima utisak da je „pronašao starog brata kojeg je izgubio iz vida“.

„Morali smo ponovo da komuniciramo i to je obilježilo album“, dodao je Gan.

Na albumu ima 12 pjesama među kojima „My favourite stranger“ na kojoj je učestvovao lider benda Psychedelic Furs Ričard Batler. Album se završava pjesmom „Speak to me“ čiji je Gan autor.

Pjesma koja je očigledno posvećena Flečeru je „Ghosts again“.

Album ima mračne tekstove, ali nije depresivan.

„Naslov albuma izgleda veoma morbidno, ali ga možemo vidjeti i na veoma pozitivan način, u smislu – uživajmo u svakom danu u najvećoj mjeri“, dodao je Gor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 08:42