Iz filma Parazit
03/09/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deset najboljih filmova u poslednjih 25 godina prema procjeni kritičara

Spirited Away zauzeo je 7. mjesto

Portal Roten Tomatos zatražio je od čak 10.000 kritičara da izdvoje pet najboljih filmova u poslednjih 25 godina.

U nastavku vam predstavljamo popis filmova koji su zauzeli prvih 10 mjesta na ljestvici. Slažete li se sa odabirom kritičara?

10. The Social Network (Dejvid Finčer)

Snimljen po istinitoj priči, film prati osnivača Fejsbuka Mark Zakerberga od njegovih dana na Harvardu do suđenja i kontroverzi koje su pratile uspon njegove društvene mreže. Film istražuje motivaciju, izdaju i cijenu postizanja globalne dominacije u digitalnom dobu, prenosi Index.hr.

9. The Matrix (sestre Vačauski)

Haker Neo otkriva da svijet u kojem živi zapravo nije stvarnost, nego simulacija koju su mašine stvorile kako bi kontrolisale ljudsku populaciju. Uz pomoć pobunjenika, uključujući Morfijusa i Triniti, Neo se bori protiv vještačke inteligencije kako bi oslobodio čovječanstvo.

8. Pan’s Labyrinth (Giljermo del Toro)

Za vrijeme građanskog rata u Španiji mlada devojčica Ofelija otkriva misteriozan lavirint i susreće mitološkog Pana koji joj zadaje zadatke kako bi otkrio je li ona davno izgubljena princeza fantastičnog kraljevstva. Dok se suočava sa fantastičnim stvorenjima i opasnostima, Ofelija se istovremeno bori sa brutalnošću stvarnog svijeta oko nje.

7.Spirited Away (Hajao Mijazaki)

Mlada djevojčica Chihiro i njeni roditelji tokom putovanja zalutaju u napušteni zabavni park. Kada joj se roditelji zbog jedne čarolije pretvore u svinje, Chihiro mora da se uputi u čudesan svijet duhova kako bi ih spasila.

6. In the Mood for Love (Vong Karvaj)

U šezdesetim godinama prošlog vijeka, u Hong Kongu, dvoje komšija otkrivaju da ih njihovi bračni partneri varaju. Kako sve više vremena provode zajedno, razvijaju blisku vezu obilježenu snažnom čežnjom i suzdržanošću. Kroz prekrasno snimljene scene i emotivnu muziku, film isprepliće teme ljubavi, tuge i propuštenih prilika, predstavljajući osjećaj tihe patnje i neizgovorenih strasti.

5. Portrait of a Lady on Fire (Selin Sijama)

U 18. vijeku, umjetnica Marian je zadužena za slikanje portreta mlade žene po imenu Héloïse, koji će biti poslan njenom budućem suprugu. Dok Marian tajno posmatra Héloïse kako bi je mogla naslikati, dvije žene postupno razvijaju duboku i strastvenu vezu.

4. The Dark Knight (Kristofer Nolan)

Brus Wejn, poznatiji kao superheroj Betmen, suočava se s anarhističkim kriminalcem po imenu Džoker. Džokerov haos i destrukcija testiraju Betmena, njegove saveznike i cijeli Gotam, prisiljavajući Viteza tame da preispita svoje metode i moralne granice.

3. Mulholland Dr. (Dejvid Linč)

Ovaj neo-noir psihološki triler prati Beti, mladu nadu iz provincije koja dolazi u Los Anđeles kako bi postala glumica, ali ubrzo se upušta u misterioznu zavjeru sa ženom koju je srela u svom stanu. Kako se stvarnost i iluzija isprepliću, Linčov film postaje nadrealistična meditacija o ambicijama, ljubavi i iluzijama Holivuda, gdje ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

2.Parasite (Bong Džu-ho)

Porodica Kim, koja živi na rubu siromaštva, postupno se uvlači u živote bogate porodice Park, postajući njihovi kućni pomoćnici. Međutim kad njihova prevara bude otkrivena, događaji će se preokrenuti u neočekivanom i mračnom smjeru.

1. Mad Max: Fury Road (Džordž Miler)

Prvo mjesto zauzima Milerov nastavak franšize Mad Max, u kojem glavne uloge igraju Šerliz Teron i Tom Hardi. U surovom postapokaliptičnom svijetu, gdje resursi poput vode i goriva vladaju sudbinama, Max, muškarac progonjen svojom prošlošću, biva upleten u buntovnu misiju koju vodi neustrašiva Furius.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:01