Срђан Гоjковић Гиле / - Инстаграм
08/12/2021 u 07:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Електрични оргазам" сјутра у Београду обиљежава неколико jубилеjа

Послије скоро двије године коначно су се стекли услови да се концертно обиљежи 40 година "Електричног оргазма" како и доликуjе овако значаjном jубилеjу те ће оваj легендарни бенд наступити сјутра са почетком у 20 часова у Комбанк дворани

Не можеш да свираш градски рокенрол, а да ниси упознат са "Пакет аранжманом", наравно ако си дио ове средине у коjоj ми радимо, каже Срђан Гоjковић Гиле.

Послије скоро двије године коначно су се стекли услови да се концертно обиљежи 40 година "Електричног оргазма" како и доликуjе овако значаjном jубилеjу те ће оваj легендарни бенд наступити сјутра са почетком у 20 часова у Комбанк дворани.

- Ово jе дефинитивно испао наjдуже чекани концерт “Електричног оргазма” у цијелоj кариjери, од стране бенда и од стране публике, тако да смо к`о запете пушке и jедва чекамо да се попнемо на сцену и да почне концерт. Обавили смо пробе с гостима и то звучи одлично, а jуче су нам jавили и да jе концерт распродат - каже Срђан Гоjковић Гиле у разговору за "Блиц".

Бенд jе за ту прилику одлучио да окупи броjне госте из различитих генерациjе музичара.

- То jе била моjа идеjа да имамо неки бенд коjи смо ми вољели и слушали кад смо били клинци, а то jе "YU група", да имамо неког ко jе из наше генерациjе као што jе Антон из "Партибреjкерса". И хтио сам да имамо jедан од бендова коjи настављаjу ту неку традициjу коjу смо ми са "Шарлом" и "Идолима" започели jош на "Пакет аранжману", а то су Боjан и Романа Слачала из бенда "Артан Лили" - наjављуjе Гиле. Жика и Драги Jелић ће бити гости у пјесми "Игра рокенрол цела Jугославиjа", што се некако намеће само по себи.

- Чак jе и Жика Jелић неком приликом изjавио када су га питали да ли има нека пјесма за коjу му jе жао да jе нису они написали, он jе одмах рекао "Игра рокенрол цела Jугославиjа". Ево, свираjу jе сад са нама и то супер звучи, а нама jе велика част и велико задовољство што ће се њих двоjица поjавити на нашем концерту.

Слављенички концерт ће отворити Дубравка Дуца Марковић, а на бини ће им се придружити и Љубомир Jовановић Jовец из оригиналне поставе "Оргазма". Бенд припрема и ексклузивни репертоар на коме ће се, поред наjвећих хитова, наћи и неке пјесме коjе дуго нису свирали, али и посебан блок пјесама посвећен издању "Пакет аранжман".

- Има и нека позитивна страна овог одлагања па се сад концерт мало проширио, ниjе само обиљежавање 40 година бенда, него jе ове године и 40 година од изласка нашег првог албума и "Пакет аранжмана", па ће цио jедан блок пјесама бити посвећен томе. Свираћемо неке пјесме с првог албума коjе баш дуго нисмо свирали, а и "Идоле" и "Шарла" као прије свега омаж нашим драгим приjатељима и колегама од коjих многих више нема међу нама и бендови коjи не постоjе већ jако дуго, тако да смо хтјели то да посветимо нашим приjатељима из тих бендова - обjашњава познати музичар.

На питање да ли он препознаjе "Пакет аранжман" као музички ослонац за млађе бендове, Гиле одговара потврдно.

- Мислим да свако ко се бави овом врстом рокенрола коjом се ми бавимо, некако им jе "Пакет аранжман" неко незаобилазно штиво. Не можеш да свираш градски рокенрол, а да ниси упознат са "Пакет аранжманом", наравно ако си дио ове средине у коjоj ми радимо. Мислим да jе он у првих пет наjзначаjниjих албума jугословенског рокенрола и таj албум jе тотално изврнуо на главу оно што jе до тада било поимање jугословенског рокенрола. Испоставља се да jе то значаjан као албум и да су, осим "Електричног оргазма", људи са тог албума послије направили и ЕКВ, "Дисциплину кичме", Влада Дивљан своjу соло кариjеру... То су заправо били први радови неке изузетно талентоване генерациjе музичара - подсјећа Гиле.

Када jе ријеч о плановима, Гиле наjављуjе два реиздања коjа ће се поjавити дан послије београдског концерта.

- Албум "Живо и акустично" из 1996, се послије 25 година поново поjављуjе у продаjи у издању "Маскома" коjи обjављуjе и моj соло албум, на коме jе моjа филмска и ТВ музика коjи се зове "Музика за филм, ТВ и музеj", а коjи исто дуго ниjе у продаjи. Оно што мене посебно радуjе, ова два издања поjавиће се и као винили почетком следеће године. А два дана послије Београда свираћемо исти таj концерт и у Загребу, само што нећемо имати ове госте. jер jе то технички неизводљиво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:34