Старе ноте - нови звуци / -Срђан Бољевић
06/05/2022 u 11:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фестивал црногорске народне пjесме „Старе ноте – нови звуци" почео у Подгорици

Пети Фестивал црногорске народне пjесме "Старе ноте – нови звуци" почео је синоћ у КИЦ-у "Будо Томовић" у Подгорици. Прво вече било је резервисано за младе извођаче, а њих 18 представило се популарним традиционалним црногорским пjесмама. Уз пратњу народног оркестра наступили су Немања Петровић, Угљеша Радоњић, Анђела Улићевић, Радоjе Раjо Симоновић, Срећко Савовић, Jована Вукчевић, Новак Лакетић, Петар Булатовић, Татjана Лазичић Поповић, Ана Зековић Баранин, Мариjана Канкараш, Милена Jанковић, Лука Лукић, Вукашин Делић, Бранка Зечевић, Jована Миљеновић, Боjана Радовић и Анђела Вукчевић. Бисери изворне музике попут "Jош не свиће руjна зора", "Jутрос ми jе ружа процвjетала", "Сеjдефу маjка буђаше", "Пољем се виjа", "Тамбурало момче у тамбуру", "Помрачина, "Стара варош спава" који су се могли чути на фестивалу одушевили се многобројну публику која је испунила Велику салу КИЦ-а "Будо Томовић".

Млади извођач Немања Петровић извео је добро познату нумеру "Мјесечина".

- Стара добра изворна црногорска пjесма. Публика воли ту пjесму. Учествовао сам на првом фестивалу када сам пjевао пjесму "Напуни чаше дjевоjко лиjепа". Таj наступ се слуша, добро jе испраћен од стране публике и то ме баш радуjе. Генерално, волим да пjевам све жанрове па и ову врсту музике. Наша изворна музика jе посебна на неки начин и треба jе његовати. На наступима генерално пjевам оно што наjвише преферирам. То jе поп музика и комерциjала оно што публика данашња воли да слуша. Има ситуациjа, обично на приватним прославама када људи траже изворну пjесму и наравно jа то увиjек отпjевам. Једно jе сигурно да изворна музика има своjе извођаче коjи то његуjу и воле и то ме баш радуjе. На сцени се осjећам наjбоље. То jе моjе природно станиште гдjе заиста уживам. Волим контакт са публиком, недостаjало ми jе то протекле двиjе године - казао је Петровић.

Пјевач Радоје Рајо Симоновић једини је од извођача који наступа обје вечери, и то му како каже, причињава велико задовољство.

- Драго ми је да је овај фестивал постао већ традиционалан, а посебно ми је драго што ћу наступити обје вечери. У оквиру Вечери младих звијезда извешћу нумеру "Помрачина, Стара Варош спава" а наредно вече представићу ауторску пјесму "Прелијепа Црна Горо" за коју је текст написала Нермина Аџовић Мустагрудић, музику Саша Вуковић а аранжман Александар Саша Маговчевић. Ја сам титоградско дијете и част ми је да ми као млади извођачи уопште имамо прилику да се представимо у овом жанру а на само у тој некој новој музици. Наша изворна музика је јако лијепа и заслужује да је сачувамо од заборава зато морам да се захвалим и Саши Маговчевићу који истрајава да се овај фестивал одржи као и Дневним новинама "Дан" које увијек подржавају овакве манифестације. На овај начин скрећемо пажњу црногорској публици да треба да гајимо и слушамо квалитетну музику а не овај нови звук гдје се не разумије што се пјева, свира и изводи нажалост - казао је Симоновић.

Он је додао да је интересовање младих извођача ове године јако велики, што га радује.

-Интерсовање младих извођача је ове године на завидном нивоу судећи по броју учесника. Сад, да ли је то због тога што услед пандемије која је трајала двије године и након Сунчаних скала и Цетињског фестивала нисмо имали уопште ниједан конкретан фестивал на ком смо могли да се покажемо, рекламирамо и снимамо пјесме, па се у недостатку фестивала труде да се појаве на овом који је једини у последњих пар година, или је заиста љубав према овој музици, сами просудите - закључио је Симоновић.

Извођачи су, као и претходних година, насупили уз пратњу оркестра Александра Саше Маговчевића, коjи jе умjетнички директор КИЦ-овог фестивала. Фестивал "Старе ноте – нови звуци" се наставља и вечерас када ће своје ауторске нумере отпјевати Шукриjа Жути Серхатлић, Тања Шетер, Игор Ђуровић, Зоран Џикнић, Драган Рачић, Милица Воjиновић, Здравко Ђурановић, Деjан Шкулетић, Кенан Куртановић, Радоjе Раjо Симоновић, Мариjана Мартиновић, Новак Лакетић, Незо Хаверић, Никола Бушковић, Раде Маговчевић, Раjко Булатовић, Мики Шушкавчевић, Ново Бабић, Маjа Калезић, Деjан Дуловић, Баћко Ковачевић, Наташа Миjушковић, Алмир Мартиновић и Ансамбл,,Приjатељи".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:56