Marlon Brando / screenshot
01/07/2023 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Genijalni i kontroverzni Marlon Brando: Mrzio glumu, odbio Oskara

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Pa, ipak, režiser Frensis Ford Kopola upravo je Brandu dao ulogu oca porodice Korleone u kultnom ostvarenju „Kum“

Jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena Marlon Brando (1924-2004), koji je, prema sopstvenom priznanju, mrzio glumu, ali se njom bavio zbog novca, umro je 1. jula 2004. godine.

Iako je ostvario važne role poput onih u antologijskim filmovima „Tramvaj zvani želja“ i „Na dokovima Njujorka“, Brandov najpoznatiji film je „Kum“.

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Pa, ipak, režiser Frensis Ford Kopola upravo je Brandu dao ulogu oca porodice Korleone u kultnom ostvarenju „Kum“.

Moćna producentska kuća „Paramount“ protivila se da Brando uopšte igra u filmu koji mu je donio najveću slavu.

Na kraju su postavili tri uslova da bi prihvatili njegovo angažovanje – da za svoju ulogu dobije manje novca od predviđenog, da mu svako kašnjenje direktno odbiju od primanja i da pristane na probno snimanje.

Posljednji uslov Brando je hladno odbio, pa je Kopola spakovao ručnu prenosnu kameru, pokucao na Brandova vrata i rekao: „Hajde da probamo nešto“.

Taj probni zapis smatra se antologijskim u kinematografiji: Brando odjeven u kimono, svoju neurednu kosu začešljao je unazad, potamnio je ten razmazujući pastu za cipele, a u usta je natrpao vlažne maramice da dobije izgled buldoga.

Sva ta improvizacija kasnije je ušla u njegov lik na filmu, a Vito Korleone otišao u legendu.

Brando je tumačio širok spektar različitih uloga – od likova buntovnika, preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu „Sajonara“, zatim naciste u „Mladim lavovima“, kao i homoseksualca u „Odsjajima u zlatnom oku“.

Uloga usamljenog depresivca u „Posljednjem tangu u Parizu“ posljednji je Brandov majstorski rad na filmu.

Kao vanserijski talenat, dosljedan u svojim principima, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije.

Brandov gest na dodjeli „Oskara“ za ulogu u „Kumu“, kada je odbio da primi nagradu, a na binu poslao malo poznatu glumicu Indijanku iz plemena Apača Sačin Litlfider, koja je pročitala njegovo pismo o genocidu koji je izvršen nad Indijacima – jedan je od najvećih „šamara“ Holivudu i američkom društvu.

„Večeras predstavljam Marlona Branda – rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može da primi ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas“, rekla je tada glumica.

Brando je u čuvenom pismu naveo da su američki doseljenici 200 godina govorili Indijancima da polože oružje i da će postići mir dobar za sve.

„Nakon što su položili oružje, pogubili smo ih. Lagali smo im. Izgnali smo ih sa njihove zemlje. Natjerali smo ih izgladnjivanjem na potpisivanje prevarantskog sporazuma, iako smo znali da ga se nećemo pridržavati. Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu na kojem su živjeli onoliko dugo koliko život postoji. Prema svim interpretacijama istorije, s koje god strane pogledamo, nismo učinili ništa dobro za njih. Nezakonito smo postupali i nismo bili pravedni“, napisao je Brando.

Njegov protest ostao je usamljen, a Brando je poslije tog gesta dobijao sve manje ponuda za uloge.

Posljednji veliki projekat bio je „Apokalipsa danas“ u Kopolinoj režiji. Brando se povukao na Havaje, gdje je proveo ostatak života.

Danas je Brando možda i najveća ikona holivudskog zlatnog doba, koje obuhvata dvije trećine prošlog vijeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2023 21:24