Alan Kaming / EPA - PAUL BUCK
29/01/2023 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glumac Alan Kaming se odrekao kraljevskog odlikovanja: Britanska monarhija je otrovna

Alan Kaming je 2009. nagrađen priznanjem Komandant reda britanske imperije OBE za svoja glumačka dostignuća, ali i zbog borbe za jednaka prava za gej i lezbijsku zajednicu u Americi

Glumac Alan Kaming vratio je priznanje koje je dobio 2009. godine od britanske kraljice Elizabete Druge.

– Konačno su mi se otvorile oči – saopštio je škotski glumac, a kao razlog za odricanje od značajnog odlikovanja, koje svake godine dodjeljuje britanska monarhija, naveo je „da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kako se pokazalo, otrovno“.

Alan Kaming je 2009. nagrađen priznanjem Komandant reda britanske imperije OBE za svoja glumačka dostignuća, ali i zbog borbe za jednaka prava za gej i lezbijsku zajednicu u Americi. I od tada, kako je konstatovao, vremena, ali i zakoni u Americi su se promijenili.

Priznanja se odrekao na svoj 58. rođendan, čime je, kako je naveo, „uradio nešto dobro za sebe“.

Prisjetio se da te 2009. istopolni brakovi u SAD, gdje već dugo živi, nisu dolazili u obzir, kao i da su istopolni parovi imali daleko manje prava od strejt ljudi. Tada je ispred Bakingemske palate, nakon što mu je priznanje uručila kraljičina sestra, princeza En, izjavio kako je borba za LGBT zajednicu u Americi nešto što ga veoma zakuplja, podsjeća BBC, dodavši:

– Vidim ovo priznanje kao ohrabrenje da nastavim borbu.

Međutim, 14 godina kasnije, i nakon smrti Elizabete Druge, otvorile su mu se oči…

– Svjedoci smo neprestane priče o ulozi monarhije, ali i priča o tome kako je britansko kraljevstvo profitiralo od smrti starosjedilaca širom svijeta. Na sreću, okolnosti u Americi su se promijenile, i velika, sjajna nagrada koja je dobijena i zbog borbe za LGBT prava 2009. sada više, ako se uzmu u obzir sva nedjela i toksičnost monarhije, nema onu snagu. I zato sam vratio svoje priznanje, objasnio razloge, i ponovio da sam zahvalan što mi je svojevremeno dato. Vratio sam se tome da budem stari dobri Alan Kaming. Srećan mi rođendan – saopštio je na Instagramu glumac nakon što je prekjuče proslavio 58. rođendan.

Rođen 27. januara 1958 godine u Aberfeldiju u Škotskoj, svoje detinjstvo opisao je u autobiografiji „Not My Father’s Son“, u kojoj je svog oca optužio za „emotivno i fizičko nasilje“. U Velikoj Britaniji prve uspjehe na velikom platnu doživio je s filmom „Prag“, a slijedili su naslovi „Zlatno oko“ (iz serijala o Džejmsu Bondu), „Ema“, „Širom zatvorenih očiju“, „Iks men“…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:20