Госпођице из Авињона / Емил Петров
05/04/2022 u 15:15 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Госпођице из Авињона" треба да се виде ван Македониjе

Овај балетски проjекат jе стварно испунио и некако испровоцирао сву моjу музичку машту - признала је македонска поп дива Калиопи

За балетску представу "Госпођице из Авињона", коjа jе премијерно изведена почетком марта у Скопљу тражила се карта више, а све карте су данима приjе премиjере већ биле распродате. Идеjа jе потекла од веома инспиративног драмског текста "Госпођице из Авињона", Саше Димоског, коjи демистификуjе чувену истоимену слику Пабла Пикаса. Потом двиjе умjетнице, Калиопи и кореографкиња Олга Панго, крећу у невjероватно путовање, да кроз музику и кореографиjу, као и сjаjне балетске плесаче, оживе судбине главних женских ликова у Пикасовом животу. Интересантно је, а мање познато, да су на тоj истоj сцени ове двије умјетнице већ направиле балетску представу "Jа, Исидора" коjа jе постала хит.

- Ово ниjе моj први излет у сферама позоришне балетске музике, радила сам и приjе овога са истом кореографкињом Олгом Панго, али ово jе сад нешто између класичног и модерног балета. "Госпођице из Авињона" jе проjекат коjи jе стварно испунио и некако испровоцирао сву моjу музичку машту. Све jе кренуло од текста Саше Димовског коjи jе демистифицифао слику Пикасову Госпођица из Авињона на jако интересантнан начин. У насловним улогама су Александра Миjалкова, Мими Поп-Алексова, Ивана Коцевска, Саша Евтимова и Христина Наћевска. Да би све било цjеловито, jако jе био значаjан допринос и осталих умjетника, Рада Василева коjи jе радио костиме, Валентин Светозарев сценографиjу, као и Емил Петров, коjи jе радио мултимедиjу и дизаjн - казала jе Калиопи.

Како је казала, од малих ногу је била одгоjена да посjећуjе балетске представе и позориште, те да jоj таj дио умjетности ниjе стран.

- Мене интересуjе све поред онога што jа радим у поп-рок музици. Цио живот сам томе посветила, али сва та сазнања комплетирала су мене и као особу и као музичара. Стварање инструменталне музике jе за мене jако битан сегмент jер тамо истече нешто што се обично не може видjети у сфери поп-рок музике, тамо jе моjа улога другачиjа, више се ауторски ослањам на Ромеа Грила. Пишем и jа наравно, али некако моjа поп-рок кариjера се више ослања на ауторство. Имам срећу да сам могла себе да испробам у многим сферама, али оно што сам наjвише jа jе ово што jе у моjим пjесмама у поп-рок музици - истакла jе она.

Рад на овом пројекту Калиопи је доживјела, на неки начин, као индивидуални рад.

- У циjелом процесу доста сам сама док стварам и онда креће jедан колективни процес стварања кад предам музику. Онда креће кореограф да ради, затим плесачи, jако битан jе драматург, режисер, костимограф, мултимедиjа дизаjн, сценографиjа, сви имаjу битну улогу да се употпуни овакав проjекат. На краjу смо то тако спаковали да jе публика била одушевљена, за представу се тражи карта више, људи су jако заинтересовани да погледаjу. На репризу премиjере било jе доста дjеце, проjекат jе са високом естетиком и мислим да би публика требала да га види изван Македониjе-поручила jе Калиопи.

С обзиром на то да овакви пројекти нијесу баш чести, Калиопи сматра да вас за њих вријеме одабере.

- Jа сматрам да за ово морате бити одабрани. А оно што планирам за убудуће јесу нове пjесме са Ромеом Грилом и наставим тамо гдjе ме ова пандемиjа сасјекла, да коначно кренемо са концертима са моjим бендом. То jе оно што планирам, а ово су проjекти коjи увиjек дођу у право вриjеме и онда се препустим ако ме довољно инспиришу - закључила је умјетница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:50