Ана и Владе Дивац  / Фото: Дневне новине Дан
06/07/2021 u 23:13 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ана и Владе Дивац у ЦГ: Никада нисмо имали више богатијих појединаца, а сиромашнијих људи

Очигледно да нешто као људи погрешно радимо, каже познати хуманитарни пар

Моханђи Фондациjа и Фондациjа Ана и Владе Дивац, сјутра увече, 7. jула, на локациjи Алмара плаже на Луштица Беју, организуjу хуманитарно вече дружења и разговора са свjетски познатим индиjским гуруом Моханђиjем, уз технику Свjесног плесања као специфичног вида медитациjе у покрету коjа води постизању духовне и тjелесне равнотеже.

Улазница, у вриjедности од 50 еура, истовремено представља донациjу, а цjелокупан приход са ове хуманитарне вечери ће бити упућен у добротворне сврхе, за помоћ народноj кухињи при организациjи "Жене Бара куваjу срцем".

Гостовање Моханђиjа jе организовано управо у сарадњи са Фондациjом Ана и Владе Дивац.

- Веома смо привилеговани што имамо прилику да Моханђиjа упознамо са прекрасним амбиjентом коjи истовремено пружа дубока духовна и разнолика материjална искуства. Желимо да се водимо мудрим риjечима Моханђиjа коjи каже да право богатство долази од онога што даjемо овоj планети, ширећи љубав и хуманост, а не кроз оно што од ње узимамо - каже Ана Дивац, представница Фондациjе Ана и Владе Дивац.

Да хуманост нема граница потврђуjе Дивац фондациjа коjа jе проширила границе свог дjеловања.

Након Србиjе сада су на хуманитарном задатку у Црноj Гори што им није први пут. Прије двије године су организовали, такође са Луштицом Беј и Моханђи фондациjом, догађаj на коме jе било преко 200 људи и тада jе сав новац дониран за лијечење болесноj дјеци, односно организациjи "Буди хуман".

image
Фото: Дневне новине Дан

- Радили смо многе проjекте, а жеља нам jе да се jош више преусмјеримо ка повезивању добрих људи и добрих дјела, без обзира на расну, религиjску, националну различитост. Кроз живот и сарадњу са разним профилом људи, од краљева, наjвећих свјетских личности до људи коjи су на марганинама друштва, смо научили да се добри и племенити људи не дијеле и свуда су исти. Ови други се више виде и брже удружуjу, нажалост. Зато и желимо да подржимо локалне хуманитарне организациjе као што су Жене Бара куваjу срцем - казала је Ана Дивац испред Фондације Ана и Владе Дивац.

Зашто баш Жене Бара куваjу срцем? Како сте се упознали са њиховим дjеловањем?

- Оне су наjбољи примјер да помоћ некоме почиње из срца. Оне сваки дан хране 100 дјеце и 150 одраслих људи. Страшно jе што имамо у данашњем времену гладне суграђане. И сви имамо обавезу да то више не буде тако. Наши лични ставови, мисиjа Дивац фондациjе и Моханђиjево учење се засниваjу на освешћивању моћи коjи свако од нас има у себи. А то се огледа само у jедном, колико си људи помогао и коjи jе твоj допринос свијету, твоjоj заjедници. Ако немамо новац да донирамо, сви имамо разне таленте коjи могу некоме да помогну. На краjу сваки дан некоме лијепа ријеч подршке може да промијени живот.

Да ли сте кроз боравак у Црноj Гори упознати са броjем породица коjе су на рубу егзистенциjе?

- Нисам, али знам да наша првославна црква има народне кухиње и са њима сарађуjемо у Београду. Мислим да никада нисмо имали богатиjих поjединаца и сиромашниjих људи. И то ниjе само у Црноj Гори, то jе тако у већем дијелу свијета. Очигледно да нешто као људи погрешно радимо. Свако може бар на себе да утиче да се ствари промијене на боље.

Имате ли сарадњу са црногорским институциjама, као у Србиjи? Кроз контакте и дjеловање опредjељуjе ли их хумана мисиjа или само име Ваше фондациjе?

- Кроз рад фондациjе, ми смо упознали много дивних људи. Нама се до сада придружило милион људи у рад фондациjе, Моханђи фондациjа jе присутна у преко 90 земаља свијета. То буду велики броjеви људи, и пуно живота на коjе смо имали позитиван импакт. Али само када смо сви заjедно повезани око истог циља. Нико као поjединац не може сам да направи велике резултате. Све jе резултат тимског рада, несебилности, разумијевања, љубави и племенитости.

Да би се помогло сиромашнима или гладнима, нису пресудне финансиjе наjвише jе потребна воља, и?

- Добро срце, несебичност и схватање вриједности сопственог живота. Колико jе велика индустриjа хране, а истовремено имамо гладне људе. У нашоj jе традициjи је да никада нико, ни jедан човјек, ниjе био гладан, ни у jедном селу. Ми нисмо такви људи, наши преци су нас другачиjе научили, другачиjе су нам завјете оставили, само треба да се истргнемо из летаргиjе и да схватимо сопствену моћ - поручиал је Ана Дивац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:43