Ива Штрљић / Милош Кречковић
20/01/2022 u 13:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ива Штрљић: Мудар глумац ће се улогом истаћи и издићи

Са Диjаном сам се приближила публици и они имаjу потребу да приђу, похвале, искажу своjу жељу да би, како они кажу, "вољели да ме гледаjу у свим сериjама" и то jе само доказ колико људима значи кад их неко радуjе са екрана, објашњава Ива

Заразан смијех Дијане Ерски, знатижеља, отвореност, наметљивост, али и једна рукавица, само су неке од обиљежја омиљеног лика из серије Игра судбине. Дијана Ерски, наша наjпознатиjа модна дизаjнерка, како саму себе представља, весели и опушта, засмиjава и одушевљава гледаоце крај малих екрана и руши све рекорде гледаности у региону током емитовања серије "Игра судбине". Шарм и ведрину подарила јој је управо глумица Ива Штрљић, која је тумачи.

- Увијек када осмишљавам начин како ћу да интерпретирам одређени карактер волим да то никако не буде нешто уобичаjено већ тргам за необичним, помало ишчашеним рјешењима што jесте своjство маштовитог глумца, а за jедног умјетника jе баш та креативност оно што га чини специфичним jер никада неће урадити оно што jе под општим мјестом и зато ће се мудар глумац своjом улогом истаћи и издићи.То никад ниjе лак пут, али они коjи се детаљно баве своjим послом и имаjу високе циљеве врло добро знаjу да ако до њих хоће, да добру не прибјегаваjу никад jедноставним, олаким рјешењима. Таквим односом према послу сам и дала таj посебан печат Диjани Ерски обогативши jе смијехом, ведрином, jедним вицкасто-лафовским односом према људима и оном jедном рукавицом - казала је Ива.

Иако сте имали запажених улога и приjе Диjане Ерски, како на филмовима тако и у сериjама, са Диjаном сте постали наjдуховитиjа глумица на овим просторима, што jе, како кажу зналци, и наjтеже одглумити? Да ли Вам то ласка?

- Наравно да ми приjаjу такви коментари jер духовитост jесте одраз наше интелигенциjе, шарма и осјећаjа за мјеру, без свега тога нема човјека коjи може са поносом да носи таj квалитет. Баш зато ми jе посебно при срцу Диjана jер сам се њоме баш на такав начин приближила публици и они имаjу потребу да приђу, похвале, искажу своjу жељу да би, како они кажу, "вољели да ме гледаjу у свим сериjама" и то jе само доказ колико људима значи кад их неко радуjе са екрана. Емотивна сам, подршка публике ме заиста чини снажниjом и кад год ми jе тешко или када се осјетим усамљеном jа се само сјетим њихове љубави према мени и одмах ми jе и љепше и лакше jер глумцу потврда народа улива огромну снагу и моћ у живот. Заувијек сам на томе захвална. Чиним их срећнима своjим ликовима, а они мене своjом љубављу и пажњом.

Jедно jе сигурно, шири аудиториjум нема замјерке на Диjану па за вас кажу да сте глумица за коjу не постоjи лош коментар. Како се то постиже?

- Радом и неодустаjањем, као и све остало у животу. Али не само тиме већ и љубазношћу. За улогу се припремим, дођем на сет спремна до детаља, перфектно, увијек добре воље, никад уморна, никад мрзовољна. И таj труд публика види и цијени jер им jе jасно како се такав лик не може одиграти, а да нисте заиста вриједни и даровити. Са друге стране jа имам поштовања према свим људима, љубазна сам и према ауторитетима исто као и према госпођи коjа прави кафу, према некоме код кога купуjем новине, према дјетету коjе ми приђе да се сликамо и као и уосталом према вама новинарима jер нисам уображена, природна сам, одмах одговорим на поруку, никога не игноришем, тако сам васпитана и тврдим да се озбиљно успјешни људи управо тако понашаjу. Све то доноси масу оних коjи цијене jедног глумца, коjи ће ту бити за њега и jа мислим да jе љубазност као и захвалност наjљепша и наjважниjа људска особина.

Ова улога вам jе донијела броjне награде у последње двије године. Коjа вам jе наjдража?

- Добила сам десет награда за ову улогу, али не би било уљудно са моjе стране да сада издвоjим неку посебно из поштовања према свим људима коjи су жељели да ме награде.

Сама вијест да напуштате сериjу узбуркала jе jавност, али нико ниjе ни помислио да сте напустили сериjу због неке љутње или недостатка инспирациjе. Шта jе права истина?

- Ма наравно да нема никакве љутње, а jа сам бар неко ко инспирациjе има толико да она не може да пресуши. Jедноставан jе разлог, ми смо званично били завршили снимање сериjе, а прије него што смо завршили jа сам већ уговорила нови jако велики посао, jедну нову велику улогу у jедноj новоj великоj сериjи. Нисам ни знала да ће бити треће сезоне пошто смо били званично завршили сериjу. Тако да ћете имати прилике да ме гледате у нечему jако лијепом и новом.

Да ли се ви играте са судбином или играте како судбина каже?

- Вјеруjем у судбину. Борим се, повлачим потезе, не сједим и не чекам, али знам она ме гледа и учиниће све да буде баш онако како треба, баш онако како би човјеку било наjудобниjе и баш на оном мјесту гдје га чека његова наjвећа срећа.

Познати глумац jе ваш отац али то вам ниjе нигдје, како сте негдје и рекли, отворило врата. За све своjе улоге сте се потрудили максимално професионално?

- Нисам имала никакве олакшице због те чињенице ко ми jе тата, а и њега да питате исто би вам овако одговорио. Трудим се, даjем све од себе, усредсређена сам на то да увијек идем из улоге у улогу што ниjе jедноставно jер сам слободан умјетник, нисам нигдје за стално запослена тако да немам ту лагодност и спокоj опуштености коjи можда имаjу неки други људи. Знам да морам сама да увијек идем даље. Ниjе то лако, захтјевно jе и умије човјека да одвуче од тога да се окрене ка неким приватним сферама живота, али то jе моj живот. Свако исцртава на себи своjствен начин неку своjу историjу. Моjа никад ниjе била обична, ушушкана и размажена. Можда сам баш зато оваква каква jесам.

Какви су васи планови након Игре судбине?

- Као сто рекох, нова велика улога у новоj великоj сериjи. Радуjем jоj се jако.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 05:53