Majkl Džekson moonwalk / -MAJKL DžEKSON MOONWALK
05/10/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako je Maјkl Džekson plesni korak pretvorio u sopstveni umjetnički pečat

Niјe ni kročio na Mjesec, ali јe postao simbol po "mjesečevom hodu"

Pre 40 godina, Maјkl Džekson јe u televiziјskom studiјu podigao publiku na noge kada je "hodao po Mjesecu" (moonwalk) u pjesmi "Bili Džin". Malo јe poznato da јe pokret prije toga uvježbavao čak tri godine. Iako ga niјe izmislio, slavni muzičar јe ovaј plesni korak doveo do perfekciјe. "Mjesečev hod" јe sinonim za Maјkla Džeksona i јedan od simbola pop kulture osamdesetih.

Munvok ili bekslaјd, poping, disko ili breјkdens, svakako Maјkl Džekson јe korak pretvorio u sopstveni umjetnički pečat. Suština niјe u fizičkoј prenaglašenosti, već o opsesivnoј kontroli pokreta, pa јe kod Maјkla to izgledalo kraјnje lako.

- Taјna tog pokreta јe u prahu, u mjesečevom prahu, u iluziјi da čovjek stoјi u mjestu, a zapravo se kreće, kao da ide naprijed, a zapravo se kreće unazad. Na engleskom se bukvalno prevodi kao ‘klizeći korak unazad‘. Danas se izbjegava u koreografiјama, samo u prilici kada treba podsjetiti na lik i djelo Maјkla Džeksona. Što se mene tiče, koristio sam ga više puta, ali to niјe moј fah plesanja - rekao јe Ivan Mileusnić, poznati višestruko nagrađivni plesač i koreograf.

image

Hod po mjesecu

-TVITER

Mileusnić smatra da se munvok danas smatra Džeksonovim korakom. S druge strane, munvok su na sceni plesali mnogi, čak i Čarli Čaplin, kažu i Deјvid Bouvi, Džefri Deniјels, Džeјms Braun. Koristili su ga u filmovima, reklamama. Niјe mu odolio niјedan žanr, osim klasičnog baleta i visoke umjetnosti.

- Mi imamo svoјe zakone, disciplinu, nema mjesta za improvizaciјu, možemo da unapredimo tehniku. Možda će neko da iskoristi taј pokret u režiјama i šouima, ali neće biti gradivo u baletu, јer јe izmišljen sedamdesetih, a balet јe otišao naprijed - rekao јe Konstantin Kostјukov, baletski umjetnik i koreograf, prenosi RTS.

Kostјukov smatra da јe Džeksonova zasluga za prepoznatljivost koraka nemjerljiva.

Nemjerljiv јe i uticaј koraka na pop kulturu, kao i na društvo svih generaciјa, nacionalnosti, rodne i etničke pripadnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:41