Ilustracija - Vjenčanje u Africi / PORTAL DAN - BING AI
20/04/2023 u 13:02 h
DAN portal - AIDAN portal - AI
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljubav na afrički način: Neobični običaji na vjenčanjima

Afričke kulture obiluju zanimljivim običajima i tradicijama vezanim za vjenčanja. Evo nekoliko zanimljivosti:

Afričke kulture obiluju zanimljivim običajima i tradicijama vezanim za vjenčanja. Evo nekoliko zanimljivosti:

- U Јužnom Sudanu, ako bratova supruga ostane udovica, drugi brat može da je oženi. Djecu iz novog braka, smatraju potomcima pokojnog srodnika.

U Etiopiji, tradicija "kidnaping the bride" podrazumijeva da mladoženja i njegovi prijatelji odu u kuću mlade i "otmu" je kako bi je odveli na svoje vjenčanje. Ovo nije pravo kidnapovanje, već je više riječ o simboličnom gestu kojim se potvrđuje ljubav i spremnost na zajednički život.

U Mauritaniji, tradicija "gavage" podrazumijeva da mlada mora dobiti na težini prije svog vjenčanja kako bi se smatrala privlačnom i zdravom. Mlada se hrani obilno kako bi dobila na težini, a ovo se smatra simbolom bogatstva i prosperiteta.

U nekim djelovima Zambije, mlada i mladoženja moraju popiti mješavinu vode, soli i čili papričica prije nego što započnu prvu bračnu noć. Ovaj običaj simbolizuje njihovu snagu i izdržljivost u braku.

U nekim afričkim kulturama, poput kulture Zulu u Južnoj Africi, mladoženja mora odabrati ženu koju želi da oženi i njenom ocu ponudi novac i krave u zamjenu za nju. Ovaj običaj se zove "lobola".

Pet zanimljivosti iz svijeta filma

U Kamerunu, tradicija "Tasting the Soup" podrazumijeva da mladoženja proba supu koju je mlada skuvala kako bi se uvjerio da je dobra domaćica i da će znati da pripremi ukusna jela.

U nekim djelovima Afrike, poput Gane, mladoženja i mlada moraju zaplesati tradicionalni ples prije nego što se vjenčaju. Ples se zove "agbadza" i plesni pokreti simbolizuju snagu, izdržljivost i jedinstvo para.

Ovo su samo neke od zanimljivosti vezanih za afrička vjenčanja. Postoji još mnogo zanimljivih običaja i tradicija koje se praktikuju u različitim afričkim kulturama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:48