Miodrag Krivokapić / - DAN
11/08/2023 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miodrag Krivokapić: Nisam prebolio raspad Jugoslavije

Živio sam i radio po cijeloj Jugoslaviji, svaki put padnem u depresiju kad dajem pasoš, na granicama.. ali ovaj naš posao, na svu sreću, opet pravi te mostove - naveo je on

Pozorište je naša prava kuća i tu istražujemo polje slobode i polje svog talenta, rekao je glumac Miodrag Krivokapić kojem je pripala Nagrada Fabijan Šovagović, 70. Pulskog filmskog festivala.

Riječ je o nagradi za životno djelo u koje je stalo 30 filmova i 60 serija, igranje na scenama u pozorištama svih zemalja onoga što danas zovemo region, nekada Jugoslavije.

Miodrag Krivokapić je u Sceni Dana uživo rekao da je radio svugdje po regionu, kao i da je svijet obišao sa pozorištem. „Nikad nisam išao kao turista… a obišao sam sa pozorištem pola planete“, kazao je.

„Mi na film donosimo ono što smo pronašli o sebi i o životu u pozorištu. Pozorište je naša prava kuća i tu istražujemo polje slobode i polje svog talenta. A film je jako brz, i pogotovo televizija, serije, tu je potreban nevjerovatan refleks, ali bez pozorišta to je teško, meni barem“, rekao je upitan da napravi razliku između teatra i filma.

Krivokapić je kazao i da se filmom stiče popularnost. „Iznenadio sam se da vidim – koliko sam radio u pozorištu, a toga nema na portalima, a o filmskim ulogama postoji sve.“

„Čovjek i ne zna šta sve može, šta ne može, i tu pozorište jako pomaže, pogotovo ako imate sjajnog reditelja koji može da vidi šta vi nosite u sebi a da to i ne znate. Meni se to desilo par puta. Kad otkrijete nove prostore u sebi… to je meni bila velika radost“, dodao je.

Govoreći o raspadu države, bivše Jugoslavije, Krivokapić je rekao da je za njega to jako teška tema. „Do danas to nisam prebolio“, rekao je.

„Živio sam i radio po cijeloj Jugoslaviji, svaki put padnem u depresiju kad dajem pasoš, na granicama.. ali ovaj naš posao, na svu sreću, opet pravi te mostove. Došao sam prije neki dan sa festivala na Brijunima, koji postoji već 23 godine i to je jedan od mostova.. osim gostovanja koja su već redovna i dosta se igra, ali ono što rade u Ulysses-u to je da oni zovu glumce sa svih strana i tu se pokušava ostvariti ponovo neka veza koja je možda nekada bila, koja je meni prirodna“, zaključio je glumac.

(N1 Beograd)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:05