IFF Porto Montenegro / Modni spektakl jubileja i istorije mode
23/06/2022 u 17:55 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Modni festival u Tivtu obilježiće Sanja Matijević, Tamara Jarić, modne kuće Balestra i Pierre Cardin

Četvrti Internacionalni modni festival IFF Porto Montenegro koji će se održati 22. i 23. jula u u prostoru SYNCHRO Porto Montenegro i ovog puta okupiće najveće svjetske brendove, ali i domaće kreatore

Četvrti Internacionalni modni festival IFF Porto Montenegro koji će se održati 22. i 23. jula u u prostoru SYNCHRO Porto Montenegro i ovog puta okupiće najveće svjetske brendove, ali i domaće kreatore.

Dvodnevni program modnog festivala predstavljen je u Podgorici. Prvo veče, 22. jula, otvoriće crnogorska dizajnerka Sanja Matijević, a nakon nje uslijediće revije kreatorke Tamare Jarić i modne kuće Balestra. Naredno veče, rezervisano je za reviju "Tribute to Pierre Cardin", modni spektakl koji je održan 29. januara ove godine, na godišnjicu smrti najvećeg svjetskog kreatora, Pierre Cardina, u okviru Pariske nedjelje visoke mode.

Prema riječima Vesne Mandić, direktorke Fabrike, koja u saradnji sa Porto Montenegrom već četvrtu godinu zaredom organizuje IFF, ovog puta su željeli baš ovakav program.

-To nije bio izbor kreatora ko je trenutno slobodan i može. Kad su u pitanju internacionalni kreatori IFF je ove godine htio da bude dio istorije. S obzirom na to da je Sanja Matijević predstavnica crnogorske mode i Tivćanka njene manekenke će krenuti 22. jula od 20 sati ispred hotela Astoria i doći će do Synchra gdje počinje program u 21 sat kad će biti svečano otvaranje i njena revija. Prošle godine je bio green edition, ali ne možemo da nastavimo sa tom tendecijom jer ako bi radili samo održivu modu bili bi prilično ograničeni, ali smo odlučili da se priključimo tom pokretu i da svake godine imamo jednu kolekciju održive mode. Ove godine će to biti Tamara Jarić jedna od mojih najomiljenijih kreatora trenutno, napraviće deset modela od kojih je svaki ručni rad i zahtijeva minumum mjesec dana izrade tako da sam sigurna da će i Sanja i Tamara biti primijećene i hvaljene kao i internacionalni kreatori - kazala je Mandić.

Kolekciјa unikata za 15. јubileј

Dizajnerka Sanja Matijević, učešćem na ovom festivalu obilježiće 15 godina rada.

-Čast mi je što ću biti dio cijele ove priče i što se dešava na jubilej mog rada 15 godina od moje prve revije koja se takođe desila na internacionalnom festivalu tako da se više priča zaokružuje. Kolekcija sadrži 15 modela svi su unikatni, naziv je Unic a inspiracija ove kolekcije je žena, svaka ponaosob. Kroz cijelu kolekciju se prožima srž mog brenda, a to je kulturno nasleđe Boke Kotorske i Crne Gore - zaključila je Sanja.

Svjetska premijera novog brenda Balestra, koje su osnovale kćerke jednog od najčuvenijih dizajnera današnjice, Renata Balestre, desiće se upravo u Crnoj Gori što direktoricu Fabrike posebno raduje.

-Renato Balestra je dolazio ovdje toliko puta i zaista voli Crnu Goru. Njegova unuka Sofija je modni kreator i radi sa njim godinama, a prije nepunih godinu dana njegove dvije kćerke Fabijana i Federika i unuka Sofija odlučile su da dok je još on živ naprave totalno novi brend Balestra. To je apsolutno moda budućnosti, manekneke izgledaju kao avatari, sa održivim pristupom poslovanja, potpuno dijametralno različito od svega što je radio Renato. Ta kolekcija je luksuzni pret a porte, izuzetno interesantna. Ono po čemu možete naći neku asocijaciju to je da se provlači ta njegova Balestra plava boja. Renato je obilježio Smotru mode u Kotoru i da njega nije bilo ona nikada ne bi bila to što jeste, i zato smo željeli da budemo dio istorije nastanka novog brenda - istakla je Mandić.

Još jedna modna premijera desiće se 23. jula i to revijom "Tribute to Pierre Cardin" kada će samo dvije nedjelje od prikazivanja nove kolekcije ove modne kuće, u čast obilježavanja 100 godina rođenja čuvenog dizajnera Pierre Cardina, ista biti prikazana i kod nas.

-Biće spektakulrana revija 2. jula u Veneciji pošto je Pjer Karden, rođen u Veneciji gdje će se obilježiti 100 godina njegovog rođenja i oni rade novu kolekciju koju ćemo mi bukvalno dvije nedjelje posle Venecije vidjeti. Pored toga donijeće najinteresantnije komade njegovih kolekcija, biće spektakl i bićemo dio istorije odnosno obilježićemo 100 godina rođenja najvećeg svjetskog kreatora koji je u svemu bio pionir. Ispred modne kuće PIERRE CARDIN doći će naslednik, CEO kompanije Rodrigo Basilicati Cardin, direktorka visoke mode Maryse Gaspard i još iz vremena dok je Cardin bio živ, neformalno, prvi čovjek kompanije, PR i Communicatio direktor, Jean Pascal Hesse- najavila je Mandić.


Danilo Kalezić, pi-ar Porto Montenegra kazao je da mu je drago što će sa predstavljanjem Sanjine kolekcije zaokružiti njihovu prijateljsku i poslovnu saradnju na velikoj sceni.

- Mi smo stari prijetelji već deset godina sarađujemo i neki od svojih prvih malih projekata u Porto Montenegru sam upravo radio sa Sanjom, i drago mi je što zatvaramo taj krug na velikoj sceni. Imamo više od 700 stolica u Synchru svake godine bude ozbiljan festival. Dešava se u srcu sezone što nam je značajno jer tada imamo najznačajnije goste. Mi kao Porto Montenegro ne radimo IFF samo zarad mode iako nam je to glavni motiv, mi imamo s druge strane i privredni turistički biznis, ali bi najprije da pozicioniramo Tivat na mapu mondenskih ljetovališta - kazao je Kalezić.

Elena Ljiljanić, pi-ar hotela Regent Porto Montenegro istakla je da joj je drago što kao Tivćanka, upravo njena sugrađanka otvara ovaj festival, te da se trude da pokažu ugostiteljstvo u Crnoj Gori najbolje što mogu.

- Ono što je lokalno zajedno sa fuzijom energije Porto Montenegra zaista ima lijepu poruku za sve svjetske medije. Nakon kovida i rata u Ukrajini Sanja, Pjer Karden i sve što ste čuli o Balestri i Jarić zaista se nadam da će otvoriti jedno novo poglavlje-poručila je Ljiljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:17