Jubilej Marine Banović / -SRđAN BOLJEVIć
03/12/2023 u 21:50 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Modni jubilej Marine Banović: 20 godina u 20 minuta

Etno priča prilagođena trendu i dalje traje

Teško da modni opus Marine Banović može stati u 20-minutni film, ali stale su naznake onoga kako se od crteža, šnita, kroja i modela dolazi do prve kolekcije, modne revije, najpozatijih svjetskih pista, pripadnika kraljevskih porodica i selebritija u prvim redovima... Iskreno i bez cenzure, kakva je i ljubav majke i sina, nastao je film u režiji Marininog sina Nikole Nikolića "20 godina u 20 minuta". Ređali su se snimci iz bekstejdža sa prve revije na Imanju Knjaz, godinu kasnije u Zelenom salonu, a godinu potom i na Miločeru... Vladala je nervoza, neizvjesnost, uzbuđenje, trema ali na kraju ogromno zadovoljstvo. Još u toku revije na Miločeru uslijedio je poziv za Rim i već tada je Marina znala da će nastaviti da stvara "etno priču prilagođenu trendu", ali i da budi modnu svijest struke i publike i bude inicijator Crnogorske nedjelje mode, "ništa manje magična" od Hari Potera, kako su je poredili.

Početak filma obilježio je momenat prvog javnog nastupa koji je poznata dizajnerka imala još u osnovnoj školi kada je na radiju Titograd recitovala u emisiji Dragana Radulovića. Još tada mlađana Marina je uzela olovku u ruke i počela da "crta poeziju" u modelima koji će stići do Rima, Pariza, Majamija, ali i ostalih modnih domaćih, regionalnih i stranih centara, ali i Fashion TV-a, stranica Vanity Faira, Daily Maila i drugih.

image

Podrška porodice, saradnika, kolega, mediuja...

-SRđAN BOLJEVIć

Precizan poput svakog šava njen modni izraz prepoznat je, kako u kolekcijama koje stvara, tako i u uniformama koje izrađuje, ali i stilizovanim odjevnim komadima koji nastaju za domaću i nerijetko svjetsku modnu i profesionalnu scenu.

Kad Marina uzme olovku u ruke zada domaći zadatak majki Ljilji, ali i ženama iz salona Seki, Ljeposavi... koje njene ideje materijalizuju sa istim entuzijazmom sa kojim su nacrtane.

image

Ekipa sa početka

-SRđAN BOLJEVIć

U noći jubileja uz nju su, kao i na prvoj reviji, bili Seka Martinović, Zoran Vukčević i Goran Šaban, kao inicijatori, fotografi, recezenti i stilisti na njenoj prvoj samostalnoj reviji na Imanju Knjaz 2003. godine, ali i brojim drugim godinama kasnije.

Marina Banović je neko na čiji uspjeh kolege nijesu zavidne već su došle u velikom broju da podrže njen jubilej, poput Nataše Pejović, Lidije Burić, Borisa Ćalića, Kristine Ilić.... jer znaju da srž crnogorske mode leži u zlatnoj niti predvodnice i preteče modne svijesti u Crnoj Gori. Uz Marinu je poput zaštitnog lica svih ovih godina i manekenka Nataša Đurović.

image

Podrška kolega

-SRđAN BOLJEVIć

Ko jednom uspostavi saradnju sa Marinom Banović, bilo kao konzument bilo kao saradnik, on tu saradnju nastavlja bez pauza. Tako je sa Marinom od njenih početaka radionica Vesne Rakočević koja se bavi izradom veza na modelima....

Od prvog dana kako ona za njih tako i oni za nju tu su brojni crnogorski mediji. Urednica MNE Magazina Vedrana Tadić Tarailo zahvalila je Marini na svakom intervjuu, najavi i izjavi, ali i uspjehu koje je podijelila sa predstavnicima sedme sile i njihovim čitaocima i gledaocima.

Veliki rad, vjera i samopuzdanje, kako prije dvasdeset godina tako i danas, imperativi su koje Marina Banović diktira u modi, a pritom i edukacija za one koji žele da uče od najbolje, a Marina im nesebično dijeli svoje znanje kroz pedagoški rad.

Veče je zaključio glumac Slobodan Marunović recitujući odlomak Njegoševe pjesme "Noć skuplja vijeka".
 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:15