/ -JUTJUB/SKRINŠOT
20/12/2023 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dubioza Kolektiv donosi još jedan vinilni duo

„Happy Machine" i „Pjesmice za djecu i odrasle" stižu na vinilu

Za sam kraj 2023. godine u kojoj su obilježili 20 godina rada, Dubioza Kolektiv donosi još jedan vinilni duo i to albuma "Happy Machine" i "Pjesmice za djecu i odrasle", oba u izdanju Menarta, i uskoro će se naći u prodaji.

Album "Happy Machine" imao je možda i najteži zadatak od svih Dubiozinih albuma, a to je uslijediti nakon "Apsurdistana". Izdanje na engleskom stoga je već u prva dva koraka udarilo iz sve snage i pogodilo. "But when I taste rakija/In my head anarhia/Back to original shape/I just cannot escape from Balkans" zagrmjeli su u nastupnom singlu, i dan danas velikom koncertnom favoritu "No Escape (from Balkan)". Uslijedio je njihov, do tada, najduže pripremani videospot i to onaj za globalnu podršku piratima – "Free.mp3 (The Pirate Bay Song)".

"Sretna mašina" donijela je i niz fantastičnih saradnji sa velikim međunarodnim imenima kao što su Manu Chao ("Red Carpet"), Benji Webbe ("Riot Fire"), La Pegatina ("Hay Libertad") i sicilijanski trubački virtuoz Roy Paci (obrada klasika "24000 Baci"), a posebno se iskazao stari prijatelj benda, multitalentovani Dzambo Agusev u hitu "Boom". "Pjesmice za djecu i odrasle" poslale su svoju prethodnicu u obliku singla "Himna generacije", jednog od najvećih regionalnih hitova 2017. godine i njihovog drugog najpopularnijeg spota na YouTubeu s više od 23 miliona pregleda.

Posle "Himne" bend je još jednom iznenadio fanove duetom ni manje ni više, nego sa legendarnim Dinom Dvornikom u pjesmi "Treba mi zraka". Ideja o ovoj saradnji rodila se kada se bend susreo sa svojim dugogodišnjim prijateljem Harisom Čustovićem.

Haris je započeo rad na pjesmi sa Dinom koju, nažalost, nisu uspjeli da završe i predložio je Dubiozi da je dovrše. Zajedno su je producirali i, iako donosi drugačiji zvuk od njihovog uobičajenog, ipak je ostala u stilu Dubioze Kolektiva.

Još jedan dupli pas odigran je, ovaj put sa grupom Helem Nejse i to u hitu "Pionirska", nakon kojeg je Dubioza napravila jednostavan priručnik o tome šta je potrebno za uspjeh u pjesmi "Rijaliti",piše headliner.rs

Posle izuzetno uspješne prve turneje sa sedam nastupa po Meksiku, povratkom u Evropu Dubioza je rasprodala koncert u švajcarskom Zugu i na ljubljanskom FUKSI-ju. Veliku rođendansku godinu Dubioza će zatvoriti novogodišnjim nastupom u Rovinju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:03