Killers of the Flower Moon   / -JUTJUB
16/12/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izbor 158 kritičara: Ovo su najbolji filmovi u 2023. godini

Od skupih blokbastera koji su zadivili gledaoce do skrivenih dragulja koji su oduševili publiku filmskih festivala

Prošla godina je bila veoma turbulentna za filmsku industriju. Dugotrajni štrajkovi pisaca i glumaca zaustavili su holivudsku produkciju i natjerali da se jesenji festivali održe bez uobičajenog broja zvijezda na crvenom tepihu. Ali to ne znači da neki vrhunski filmovi nisu snimljeni 2023. godine, od kojih su neki, poput Barbiendhajmerovog marketinškog dvostrukog filma, vratili vjeru u moć bioskopa nad servisima za strimovanje.

Zbog toga je 158 filmskih kritičara iz cijelog svijeta za Indiewire biralo najbolje filmove ove godine, od skupih blokbastera koji su zadivili gledaoce do skrivenih dragulja koji su oduševili publiku filmskih festivala.

5. Maj decembar

Potresno iskren film koji pravi ljudsku dramu izvlači iz tabloidnog senzacionalizma, Maj decembar reditelja Toda Hejnsa nastavlja svoju tradiciju snimanja filmova koji se oslanjaju na samosvijest koja kao da izmiče njihovim likovima.

Zasnovan dijelom na uznemirujućoj istinitoj priči koja je dominirala naslovima 1990-ih, film prati Elizabet Beri (Natali Portman), holivudsku glumicu koja se priprema za svoju kontroverznu novu ulogu žene iz stvarnog života Grejsi Aterton-Ju (Džulijan Mur).

Kako bi što više istražila život žene za svoju ulogu, Elizabet dobija priliku da provede vrijeme sa Grejsi i njenom porodicom, koju čine njen mladi muž Džo Ju (Čarls Melton) i njihovo dijete, koje su začeli kada je Džo imala samo trinaest godina zbog čega je Grejsi rodila dijete dok je bila u zatvoru zbog iskorišćavanja i doterivanja maloljetnika koji joj na kraju postaje muž.

4. Prošli životi

Film rediteljke Selin Song prati Noru i Hae Sung i njihovu vezu tokom 24 godine, od prijateljstva iz djetinjstva do odrasle dobi. Bili su zaljubljeni kao djeca u Južnoj Koreji, ali ih je razdvojila vijest da se Nora seli u Kanadu i da se više neće vidjeti. Nakon 12 godina, Nora saznaje da ju je Hae Sung tražio i ponovo stupaju u kontakt. Sada su u 20-im godinama i studiraju.

Razgovaraju na skajpu svaki dan. Nora se preselila u Njujork, a Hae Sung je u Seul. Kada ponovo razviju osjećanja jedno prema drugom, postaje teško da se ne vide. Nora odlučuje da treba da se odmore i da se neko vrijeme ne čuju, ali to se pretvara u još 12 godina, nakon čega se konačno vide.

Film donekle podsjeća na čuveni Prije izlaska sunca, koji zapadnim gledaocima predstavlja koncept In-Jun, koji sugeriše da je ljudima predodređeno da se sretnu ako im se duše preklapaju određeni broj puta.

3. Poor things

Film je režirao grčki čudak Jorgos Lantimos, a kao i svi njegovi filmovi i ovaj je pomalo uvrnut i čudan. Ema Stoun glumi Belu Bakster, koju je naučnik (Villem Defoe) vratio u život. Bela pokušava da razumije restriktivnost patrijarhata oko sebe i pokušava da ga razbije. Sa advokatom Dankanom (Mark Rufalo) bježi u veliku avanturu oslobođenja i jednakosti.

Poor things je vjerovatno najbolji film u Lantimosovoj karijeri i već se osjeća kao klasik, smiješan, ćudljiv i otkačen, neprocjenjiv i nepretenciozan, ispunjen sa toliko toga...

2. Openhajmer

Drugi od dva filma o kojima se priča mjesecima je Openhajmer reditelja Kristofera Nolana. Openhajmer je neortodoksni portret Džej Roberta Openhajmera, koga tumači rediteljev stari favorit Cilijan Marfi.

Trosatna drama o genijalnosti, aroganciji i grešci, individualnoj i kolektivnoj, briljantno prikazuje buran život američkog teoretskog fizičara, "oca atomske bombe", koji je pomogao istraživanje i razvoj atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svjetskog rata.

Snimljena na filmu od 65 mm, formatu koji se ranije koristio za stvaranje osjećaja kinematografske monumentalnosti, priča prati Openhajmera tokom nekoliko decenija, od 1920-ih, kada je bio mladić koji je studirao fiziku, do njegovih poznih godina, kada je prosijedi starac, a Nolan se bavi svojim životom iz svih uglova.

1. Killers of the Flower Moon

U svom novom filmu, kultni američki reditelj Martin Skorseze okupio je provjerenu glumačku ekipu, predvođenu oskarovcima Leonardom Dikapriom i Robertom De Nirom. Film prati seriju ubistava unutar indijanskog plemena Osage u Oklahomi 1920-ih.

Osage su postali najbogatiji ljudi na svijetu nakon što je na njihovoj teritoriji pronađena nafta. Kao rezultat toga, mnogi su ih iskoristili da bi dobili novac, što je dovelo do niza ubistava koja je The Guardian nazvao genocidom nad Indijancima. Ubistva se smatraju prvim velikim slučajem koji istražuje novoformirani FBI.

Film, snimljen po istoimenoj knjizi Dejvida Grana, proglašen je za remek-djelo odmah po premijeri na Kanskom festivalu, a Skorseze je još jednom pokazao da umije da ispriča priču o pohlepi, korupciji i živopisnoj duši jedne zemlje...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jun 2024 23:06