Marko Luis / -FOTO:DAN
21/12/2023 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Marko Louis kao nekada: Rasprodata Amerikana spremna i za reprizu

Prvi od dva koncerta kantautor je zakazao za večeras, a drugi za tri dana, repertoar je uvježban, a spremni i gosti

Marko Louis će večera održati prvi od dva koncerta u Sali "Amerikana" Doma omladine Beograda, a na isto mjesto se vraća tri dana kasnije 24. decembra u istom sastavu i sa skor istim repertoarom.

Umjetnik se vraća u ambijent Doma omladine koji mu je širom otvorio koncertna vrata za vjernu publiku. Nakon osvajanja i nekih većih prostora neminovno posljednjih godina, dolazi u intiman svijet sale "Amerikana", koja vodi u ta vremena prvog osvajanja tog mjesta.

- Ove godine imaću ta dva koncerta, prvi za 21. decembar je brzo rasprodat, a i sledeći 24. decembra samo što nije ‘otišao‘, tako da će sigurno biti dve pune sale. Tamo je sve počelo. U Domu omladine sam decembra 2017. organizovao svoj prvi koncert, a prije toga sam imao nastupe u nekim klubovima, ili prostorima koji nisu baš koncertni. Ali u Domu omladine bio je baš prvi koncert u pravoj koncertnoj sali, koji sam realizovao u potpunosi sam, iznajmio salu, pitao šta je sve potrebno, od obezbedjenja pa nadalje. Čak sam tada pitao ljude iz Doma omladine, u slučaju da ne prodam toliko ulaznica, da li bih mogao da ubacim dodatne stolice sa strane, da izgleda da će biti više ljudi, da bih onda 15 dana pred koncert rasprodao celu salu "Amerikana" -otkriva Marko za Tanjug.

Njegov novi studijski album "Beskraj II" je objavljen u junu za diskografsku kuću "Balkan art Collaboration".

Marko je uvijek na turneji, tako je u oktobru gostovao u regionu – Podgorici (Crna Gora), po Srbiji – Čačku, a u novembru na Jazz Festivalu u Kragujevcu, takođe u ovom gradu je ljetos pjevao na Arsenal festu, a novembar mu je obilježio i koncert u dvorani Apolo u Pančevu.

Sa zadovoljstvom je učestvovao i u koncertnom projektu "Disney 100" u Mts Dvorani početkom novembra, kada je sa većim brojem muzičara pjevao hitove iz animiranih filmova kompanije Walt Disney, koja slavi jubilej – 100 godina postojanja.

Marko je tokom cijele godine koncertno aktivan i veoma vrijedan, kreativan u svom studiju gdje neprestano stvara nove pjesme i sarađuje sa mnogim kolegama što ga ispunjava i čini srećnim.

Jedan je ubjedljivo od najproduktivnijih muzičara sa naših prostora, toliko da kada se pojavi jedan singl ili duet, već ubrzo stiže nova premijerna pjesma.

Tako se desilo sa kompozicijom – "Ja sam želeo", onda duetom "Vatra u mraku" sa Marčelom, a dosegao je do regiona i pjesme "Ne radujemo se" sa Dinom Merlinom.

- Publika je moja inspiracija, i ta ljubav koju primam od nje mi daje snagu i ideju da stalno stvaram nove pjesme. Ovo je bio jedan poseban trenutak, na kraju ove godine, to je sve bilo dosta neplanirano, pjesma sa Dinom Merlinom se spremala prije godinu dana, i nije se znalo kada će izaći. Onda je jako spontano Dino odlučio da objavi pjesmu prije koncerta u Zagrebu i Beogradu u Štark Areni. Jako sam bio srećan zbog toga, nisam mogao više da izdržim, odnosno da držim u sebi toliku sreću, a do tada nisam smio nikome da pričam, ni da puštam pjesmu - pun uzbuđenja priča kantautor.

Ispalo je tako da se duet sa Dinom Merlinom "Ne radujemo se" desio veoma brzo poslije Markove numere "Ja sam želio", koja je "jedina možda bila planirana da se objavi za kraj godine, i to sam spremao neko vrijeme", a ovo ostalo se sve spontano desilo.

- Kada je Dino Merlin riješio da objavimo pjesmu, naravno snimili smo predivan spot, i publika je lijepo prihvatila. Opet, pjesma sa Marčelom, u pitanju je muzika koju sam snimio ljetos, i ona je stajala kod mene u kompjuteru. Znao sam da treba da je snimim sa Dječjim horom, i spontano sam riješio da to bude Marčelo, da imamo zajedničku pjesmu - otkrio je Marko Louis.

U to slično vrijeme izašla je i pjesma sa Sarajevskim Big bendom, koji je snimio album posvećen grupi "Indexi".

U pitanju je pjesma "Bacila je sve niz rijeku", koja je bila zamišljena da je Marko Louis otpjeva.

Tako da je Marko i tu aktuelan, i taj album je izašao krajem novembra.

- Moja izvedba te kompozicije je postala meni omiljena, zato pozivam publiku da je sluša. U toj produktivnosti je bila planirana čak još jedna pjesma prije mog prvog koncerta u Domu omladine, ali sam ipak odustao, rekao sam sebi – neka se slegne prvo ovo sve, jer je već zaista puno lijepih dešavanja. Šlag na tortu će biti ova dva koncerta, a onda idemo dalje - ocijenio je pop soul umjetnik.

Marko otkriva za Tanjug goste na ova dva beogradska koncert.

Riječ je uglavnom o saradnicima na pjesmama i projektima, i da li će imati razlike u repertoaru na ta dva koncerta, odnosno da li će oni pripovijedati neke svoje odvojene priče.

- Kao što ja volim da gostujem na koncertima drugih kolega, kada me oni pozovu, tome se uvijek radujem, kako smo pominjali, od Dina Merlina, preko Marčela do Lene Kovačević ili moje sestre Maje Louis, tako i ja volim da zovem i njih i druge muzičare sa kojima sam saradjivao, da meni gostuju na solo koncetima - objasnio je Marko, jedan od sigurno najaktivnijih koncertnih muzičara sa ovih prostora.

- Kako sam i rekao, Beograd je uvijek poseban, tako da u Domu omladine su planirani sledeći izvodjači: Sajsi MC, Marčelo, moja sestra Maja, Kendi, Aleksandra Denda koja je pjevala sa mnom na albumu "Beskraj". Prvi i drugi koncert neće imati identične goste, napravili smo tako što zbog slobodnog vremena tih kolega, ali i želje da bude nama različito. Što se tiče set liste, biće neka mala promjena na prvom i drugom koncertu, čisto za nas na sceni da tako bude interesantnije. Spremamo neke pjesme koje do sada nismo svirali uživo, premijerno barem četiri ili pet numera, radujem se svim gostima, i siguran sam da će biti – odlično - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:32