Prethodna godina bila najuspješnija / -ANDREJA DAMNJANOVIĆ
01/01/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neda Ukraden sumira utiske višedecenijske uspješne karijere: Dva fakulteta nisu bila jača od muzike

Moja karijera je prije svega ovako uspješna i dugotrajna zahvaljujući dobrim pjesmama, sjajnim autorima, posvećenosti publici i profesionalnim obavezama

Kada je primljena na audiciju za vokalnog solistu u Sarajevu, i dobila svoj prvi singl "Igra bez kraja", jedna od najistaknutijih estradnih umjetnica, Neda Ukraden nije ni slutila da će ta muzička igra trajati više od 50 godina. Upravo ta numera odredila je njen muzički put koji je decenijama kasnije ostao jednako uspješan kao i njeno prvo javno pojavljivanje. Svoje mjesto na muzičkom nebu osigurala je autentičnošću, vedrim duhom i kvalitetnom muzikom, a svojim besprekornim glasom spojila je razne ljude, kulture i države. Sa jednakim žarom i euforijom, publika je rado dočekuje na svim kontinentima, a kako je najavila u novogodišnjem intervjuu za Dan, naredne godine svi ljubitelji njene muzike uživaće u novim pjesmama.

Na kraju godine, nekako je neizbježno svođenje računa. Kako biste okarakterisali ovu godinu u Vašem životu? Da li biste mogli da izdvojite najjače utiske iz 2023. godine?

- Godina koju smo upravo isratili, 2023. godina je bila za mene jedna od najuspješnijih, najaktivnijih i svakako nakon korone, povratak normalnosti. Znači da smo putovali, družili se pjevali, slavili.

Kakva sjećanja Vas vežu za ranije dočeke novih godina koji Vam je ostao u posebnom sjećanju i zašto?

- Ono što je posebno ostavilo pečat među desetinama koncerata po cijelom balkanskom regionu, svakako je koncert u Opatiji, u prepunoj kristalnoj dvorani hotela Kvarner, istoj onoj u kojoj sam prije 48 godina, davne 1975, nastupila na čuvenom Opatijskom festivalu sa pjesmom "Srce u srcu". Da mi je neko tada rekao da ću toliko trajati, pjevati i biti zanimljiva nekim novim generacijama rekla bih da se šali! Dočeka Novih godina je bilo mnogo, po raznim hotelima, salama, halama, trgovima, kontinentima. Doček koji ću pamtiti svakako je onaj u Sidneju, dalekoj Australiji, na +40 stepeni, gdje se na doček ide u sandalama, haljini sa bretelama i gdje je najljepši vatromet koji se mjesecima priprema i okuplja milione posjetilaca iz cijelog svijeta.

Novogodišnja čestitka čitaocima Dana

-Svim čitaocima Dnevnih novina Dan, kao i svim građanima Crne Gore, zdravlje, mir, ljubav, porodični i poslovni uspjeh u 2024. godini želi od srca Neda Ukraden️️️.

Vaša karijera, sa nebrojeno prodatih ploča, uz niz velikih uspjeha, je za poštovanje. Šta je primarni osjećaj, kada se vratite tim sjećanjima?

- Moja karijera je prije svega ovako uspješna i dugotrajna zahvaljujući dobrim pjesmama, sjajnim autorima, posvećenosti publici i profesionalnim obavezama. Pjevala sam i kad mi se nije pjevalo, kad mi je bilo teško i kad mi se tlo pod nogama izmicalo. Publika nije smijela osjetiti niti je dužna da gleda vašu tugu i neraspoloženje.

Mjesto na estradnom nebu utabali ste raznim uspjesima. Kad se sjetite estradnih početaka, koje su to slike koje nikada nećete zaboraviti, koje Vas prate cijeli život?

- Moji počeci u karijeri vezani su za radio Sarajevo, gdje sam na audiciji za vokalnog solistu bila primljena i dobila šansu da snimim prvu pjesmu. To je bila pjesma sudbinskog naslova "Igra bez kraja" i nastup na prvom festivalu Vaš šlager sezone. Od tada je prošlo više od 50 godina, a ta igra još uvijek traje!

Sarađivali ste sa velikim imenima muzičke scene. Koja pjesma je do Vas došla na neobičan način, a ipak postala veliki hit?

- Sarađivala sam sa najvećim autorima, kompozitorima, pjesnicima, producentima cijele Jugoslavije - samo neke da pomenem - Đorđe Novković, Rajko Dujmić, Kemal Monteno, Nikola Borota, Kornelije Kovač, Arsen Dedić, Duško Trifunović, Marina Tucaković...

Stih koje pjesme najbolje opisuje Vaš život?

-Najveći uspjeh je doživjela pjesma "Zora je" za koju sam se sama izborila jer je bila drugačijeg naslova, teksta, aranžmana. Posle svađe, raskida sa tadašnjim aranžerom i producentom, insistirala sam da novi čovjek, producet Mato Došen pokuša da tu pjesmu uradi onako kako sam je ja doživjela prvi put kad sam je uz klavir odsviranu, čula. I ispostavilo se da sam bila u pravu. Ta je pjesma i dan danas nešto što publika širom svijeta duboko osjeća i postala je na neki način moj zaštitni znak po čemu me pamte i prepoznaju.

Imali ste priliku da nastupate u mnogim metropolama. Gdje ste najbolje dočekani i kojoj publici se uvijek rado vraćate?

-Teško je izdvajati publiku, ali fascinira me popularnost u zemljama drugog jezičkog područja, Slovenije, Rumunije, Bugarske. Nevjerovatno kako je muzika taj lijepi most koji spaja različite ljude, države, kulture.

Postoje li neke stvari u karijeri koje do sada niste uspjeli da realizujete a imate želju?

-Pričati o neostvarenim željama nakon ovoliko decenija uspješne karijere bilo bi neskromno. Ni u snu nisam mislila da će mi muzika biti zanimanje, da ću toliko dugo i uspješno raditi, pjevati - jer sam se obrazovala za savim druge stvari. Ni završen Pravni fakultet ni Filološki - engleski i književnost nisu bili jači od muzike! Život piše romane i ispisuje stranice naših života na čudesan, neočekivan način.

Šta je najvrednije što posjedujete?

-Toliko nagrada, koncertnih, diskografakih estradnih priznanja, zlatne i dijamantske ploče, istaknuti umjetnik Jugoslavije, BiH, Srbije, nagrade za vanvremenaki hit za Zora je, i mnoštva drigih priznanja me ispunjavaju ponosom. Ali moja kćerka, jedinica Jelena koju sam sama odgajala, uz nemjerljivu pomoć mojih divnih roditelja Dušana i Anđe, je svakako moj najveći životni uspjeh. A moje troje divnih unuka - Aleksandra, Neda i Dušan su najvrednije u našim životima i ni sa čim ne može porediti!

Može li publika da se nada novim pjesmama naredne godine? Pripremate li nešto u tom smislu?

-Svakako da se sprema nešto lijepo novo, ima nekoliko prijedloga za novu pjesmu. Poslije Božića me očekuje odlazak u USA, na tronedjeljnu turneju. Posle toga ulazim u studio i nadam se da ćemo se ponovo družiti na nekom od koncerata u prelijepim crnogorskim mjestima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:11