/ -JUTJUB/SKRINŠOT
30/12/2023 u 11:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pol Makartni otkrio pravu priču o nastanku pjesme „Let It Be"

Kultna pjesma možda ipak nastala inspirisana Šekspirovom dramom „Hamlet" koju je morao da uči napamet tokom svog školovanja

Iako je već ranije ispričao da je pjesma "Let It Be" nastala kada mu se njegova majka javila u snu i rekla mu – Let it be (Neka bude), Pol Makartni otkrio je ovih dana da je kultna pjesma možda ipak nastala inspirisana Šekspirovom dramom "Hamlet" koju je morao da uči napamet tokom svog školovanja.

U jednom trenutku Hamlet izgovara rečenicu: "But let it be. Horatio, I am dead" (Ali, neka bude. Horacije, mrtav sam). O nastanku spomenute pjesme Makartni je rekao:

– Tih dana u školi sam morao da učim neke stvari napamet. Učio sam "Biti ili ne biti" i slične stihove. Nedavno sam saznao da Hamlet, kada je otrovan, zapravo kaže: "Let it be. Had I but time — as this fell sergeant, Death, Is strict in his arrest — oh, I could tell you. But let it be Horatio".

Potom je objasnio:

– Zanimljivo mi je kako sam bio izložen tim riječima u vrijeme dok sam proučavao Šekspira tako da mi se godinama kasnije ta fraza pojavljivala u snu i dok je moja majka izgovara.

Već ranije je objasnio kako mu je ideja za pjesmu pala na pamet u snu o njegovoj majci tokom intenzivnih sessiona pisanja pjesama za "Beli album" Beatlesa iz 1968. godine. Njegova majka Meri Patriša Makartni umrla je od raka 1956. godine, kada je on imao 14 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:00