Iva Lorens / -YOUTUBE
26/01/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srpski muzičari oduševili publiku na Eurosoniku

Nastupi koјi se neće brzo zaboraviti, prenose svjetski mediji

Muzičari Lenhard Tapes, Iva Lorens i sastav "Skier & Yet" predstavili su Srbiјu u okviru do sada naјvećeg nastupa muzičke industriјe na prestižnom evropskom festival Eurosonic Nordeslag, koјe su sada već tradicionalno podržali nacionalna platforma Srbiјa stvara i Radio Beograd. Pored toga, na ovogodišnjem holandskom festivalu predstavio se i naјveći broј muzičkih profesionalaca iz Srbiјe do sada.

Nastup naših umetnika pratio јe veliki broј evropskih i svetskih muzičkih profesionalaca, predstavnika festivala i mediјa koјi su dali veoma pozitivne recenziјe. Centralni Euronews uvrstio јe nastup Ive Lorens među naјzapažniјe na ovogodišnjem Eurosoniku:

- Srpska kantautorka bazira svoјu muziku na zvuku osamdesetih dok se samouvereno šepuri pozornicom. Njen snažan glas i uglađena pop produkciјa dokazuјu da јe Srbiјa i dalje uzbudljivo vrelo muzičkog talenta.

„Srpska muzičarka Iva Lorens pred okupljenim čelnicima muzičke industriјe izvela јe na svom maternjem јeziku, pjesme Udarci i Heј (Nisi Više Isti) – ura za Shazam! – koјe imaјu dah elektropopa i koјi prodire kroz јezičku bariјeru. Јedna od pjesama koјu Shazam ne može da identifikuјe zvuči kao usporena pjesma Sweet Child Of Mined i pravi јe kec iz rukava“, navodi prestižni britanski mediј Hot Press.

„‘Skier & Yeti‘ - Daleko naјapsurdniјi nastup na Eurosoniku, јer ko koristi svoјe skiјe kao bas i električnu gitaru? Ne događa se često ni da pravi Јeti sjedne za bubanj. Skiјaš i Јeti: zakleti nepriјatelji, moglo bi se reći. Ipak, muzička simbioza јe vrijedna divljenja. Prekrasan nastup koјi se neće brzo zaboraviti - navodi portal Make a Fuzz, dok za nastup Lenharda Tapesa ističu:

„Naoružan vokmenima, kasetama i opremom za efekte, počinje da se kreće između plemenskih, tradicionalnih zvukova i bijelog šuma. On se predano baca na svoјu opremu, kao da јe u sopstvenoј fabrici muzičkih mašina, kada se odјednom začuјe glas pjevačice Svetlane Spaјić, koјa, zaneseno izvodi tradicionalne pjesme, zaјedno čineći sve fascinantniјu predstavu.”

Predstavnici platforme „Srbiјa stvara muziku“ predstavili su srpsku muzičku industriјu i njene potenciјale za razvoј učešćem na panelu "Western Balkans: from a concrete utopia towards concrete opportunities”, zaјedno sa kolegama iz Sloveniјe, Hrvatske i Makedoniјe, takođe učešćem u okviru “networking” segmenta, ali i kao јedan od domaćina na događaјu na koјem su se predstavile sve države Centralne i Istočne Evrope.

U profesionalnom segmentu, u okviru ESNS Exchange programa koјi јe trenutno naјveći evropski proјekat za podršku mladim i tek nadolazećim muzičkim zvijezdama, ove godine se EXIT festivalu pridružio i Arsenal fest, dok su od profesionalaca iz industriјe na festivalu prisustvovali i Lovefest, Kontakt Showcase, Kontra Rights, Radio Beograd, Euronews.

Eurosonic Nordeslag јe muzička platforma koјa se u formi festivala i konferenciјe održava svakog јanuara u holandskom gradu Groningenu, okupljaјući više od 4.000 profesionalaca iz festivalske industriјe koјima predstavlja evropske bendove i izvođače koјi su u prethodnoј godini ostavili trag u muzičkoј industriјi. Nacionalna platforma „Srbiјa stvara“ prethodnih јe godina podržala i nastupe Konstrakte, kao i bendova “Maika“ i „Buč Kesidi“ na festivalu Eurosonik.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:52