Frajle očekuju brojni nastupi / -PROMO
02/01/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U godini izazova Frajle opstale zahvaljujući emocijama: Ljubav je uvijek inspiracija

Međutim inspiraciju takođe crpe na putovanjima, što se čuje kroz albume kako i gdje su putovale, ljude sa kojima su se družile

Tri Fraјle, Nataša Mihaјlović, Nevena Buča i Јelena Buča svoјim šarmom i neposrednošću odavno su muzičkom magijom osvoјile čitav region. Njihovi nastupi za koјe se traži karta više su uviјek posebni i različiti što njihovoј publici ostavlja poseban doživljaј koјem se iznova vraćaјu. Ljubav, razne dogodovštine sa putovanja, ljudi koјe sriјeću, publika, ali i njihov Novi Sad neiscrpna su inspiraciјa za stihove numera koјe bude posebnu emociјu.

Pored sјaјnih ljubavnih pjesama, јedna od naјvećih regionalnih muzičkih senzaciјa protekle godine je svoјu publiku iznenadila i kabareom "Kako sam postala Fraјla", napisan po motivima knjige Јelene Buče.

Godina na izmaku za njih јe bila veoma izazovna, radna, puna koncerata i druženja sa publikom, a Frajla, Nevena Buča, u razgovoru za Dan, obećava da će taј trend nastaviti i u novoј 2024. pripremaјući razne proјekte kojima će obilježiti 15 godina uspješne karijere.

Godinu na izmaku ispraćate sjajnim koncertima, aktuelnim singlom "Moje duše duša", ali i kabareom Kako sam (p)ostala Frajla. Kakav je utisak na vas ostavila 2023. godina, jeste li zadovoljne svim što ste postigle u ovoj godini ?

- Ova godina je bila izazovna za nas, bilo je puno koncertnih aktivnosti, nekih novih pjesama, studijskog rada, mnogih početaka i projekata koji će tek zaživjeti 2024. godine. I divno je što je 2023. prvi put odigran kabare "Kako sam (p)ostala Frajla", divne su kritike. Kabare je nastao po Jeleninoj knjizi, koja je izašla prije dvije godine tako da je bila inspiracija za jedan takav pozorišni komad koji je imao premijeru u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu. Glume tri djevojke Slavica Ljujić, Višnja Obradović, Isidora Vlček i one će krenuti na turneju zajedno sa nama, biće pozorišno aktivne, a sledeće godine mi ćemo imati veliku turneju koja počinje u Beogradu 8. marta.

image

Vjeruju d aće 2024. biti posebna godina

-PROMO

Gdje ćete dočekati najluđu noć i šta sebi želite privatno i poslovno u novoj 2024. godini?

-Najluđu noć dočekujemo u Beogradu, Sava Promenada kod Savskog mosta, radujemo se ovom dočeku i koncertu jer dugo vremena nismo bile u Beogradu. Poslovne želje 2024. јesu definitivno, pošto nam je 15 godina karijere, neki novi projekti, novi album koji treba da izađe krajem februara. Snimamo i radimo puno koncerata, ne samo na Balkanu. Voljele bismo da imamo koncerte i van ovih granica, dobile smo ponudu za Kanadu i Ameriku. Voljele bi da odemo u Australiju, neke zemlje u kojima do sada nismo išle, to bi nam bio veliki izazov. Što se tiče privatnih želja puno putovanja, dosta muzike, nekih destinacija koje nisam do sada obišla, inspiracija kompozicija novih pjesama. Vjerujem da će 2024. biti jedna posebna godina.

Koji je najljepši doček Nove godine koji pamtite?

-Nama je uglavnom doček Nove godine radan, pamtimo jedan kada smo slavile sa Novosađanima, to je bio poseban doček. Napolju je bilo -20, bilo je jako interesantno svirati tada ali taj doček svi pamtimo. Smrznuli smo se i zgrijali, ali јe bilo fenomenalno.

Jedan ste od rijetkih bendova koji se trudi da svaki nastup bude poseban i različit. Pored publike, šta vam još donosi inspiraciju u muzici?

-Ljubav je uvijek inspiracija i naše pjesme većinski jesu ljubavne. Međutim inspiraciju takođe crpimo na putovanjima, mislim da se čuje kroz albume kako i gdje smo putovale, ljude sa kojima smo se družile, gradove koje smo obilazile, a isto tako mislim da nam je velika inspiracija naš grad Novi Sad, podneblje iz kog dolazimo, to je Vojvodina i mislim da se to čuje u svakom našem izvođenju. Čuje se ta vojvođanska melanholija, svi ti vjetrovi, čuje se hrana koju smo jele u djetinjstvu a i sad, zvuci violina. Mislim da nas to jako inspiriše i dan danas kada stvaramo, pišemo. To nešto nosimo pod prstima i sa sobom.

Kao i sve prethodne numere i singl "Moje duše duša" je pobrao sve simpatije publike. Jeste li vi zadovoljne reakcijama publike i kolega?

-Ta pjesma je izašla nedavno, singl sa novog albuma. Jesmo zadovoljne, malo je drugačija ovog puta u smislu kao producent potpisuje se Mahir Sarihodžić i to je prva pjesma koju smo radile sa njim. Samim tim je malo drugačiji zvuk i mislim da to publika prepoznaje, nešto novo što dolazi od nas. Jako su lijepe kritike. Prvi put smo je odsvirale prije nego što je singl izašao, svirale smo na jednom koncertu u Osijeku, publika je divno odreagovala, mislim da je to najbolji pokazatelj.

Žene su vaša najsikrenija publika, koliko je teško danas u vremenu poremećenih vrijednosti, napraviti dobru, pravu žensku pjesmu?

- Naša većinska publika jesu žene i mislim da se tu žene identifikuju, naravno mi imamo i mušku publiku što nam je jako drago. Mi јednostavno stvaramo, bez obzira da li je to muška ili ženska pjesma. Mi smo i tekstopisci i kompozitori, ova poslednja pjesma Tamburaši je proglašena ženskom boemskom himnom što je nama jako drago. Ali to ne mora da znači, mi ne dijelimo uopšte pjesme na muške ili ženske. Ima dosta muških pjesama koje smo obradile, šta više sve obrade koje smo do sada uradile i dale svoj pečat, poput numera Meni trebaš ti, recimo Imala je lijepu rupicu na bradi, Vo kosi da ti spijam itd. Sve su to neke muške kompozicije, muški izvođači, a mi smo to uzele i obradile u nekom našem ruhu. Sa te strane umjetnik treba da stvara, a publika je ta koja će se prepoznati i to je nešto što nas zajedno veže i da li će nas nešto dotaknuti ili ne.

Kako sam postala Frajla stiže u Podgoricu

Kabare Kako sam (p)ostala Frajla oslikava jednu životnu priču, ali i onu drugu stranu medalje, možda ne toliko sjajnu kako se nama čini iza malih ekrana. Postoji li nešto što vam je za ovu deceniju i po koliko ste na muzičkoj scene najteže padalo i bilo posebno teško?

- Javnosti smo već negdje otkrile ove godine kakve smo sve prilike i neprilike imale u poslednje tri godine. Ljetos smo progovorile o tome, toj nepravdi i svemu čemu smo suočeni kao umjetnici. Mislim da treba da pričamo o tome i ne treba da dozvoljavamo nikakvo nasilje nad umjetnicima, ni od strane menadžera niti diskografa, ili drugih ljudi. Umjetnici su tu da stvaraju i čine ovaj svijet ljepšim i boljim mjestom ali naravno u svijetu šou biznisa nije nimalo tako ružičasto kao što se čini i mislim da treba pričati o tome iskreno i boriti se. Mi već treću godinu prolazimo kroz nepravdu i pravne procese, stopiraju nam se koncerti itd. Ali smo odlučile prvo da o tome pričamo, a drugo da se borimo. Za svaki koncert, numeru, sve ono što je naš rad i samim tim da stanemo iza toga i mislimo da je to jedini pravi put.

Da li će i kada kabare biti izveden i u Podgorici, imate li to u planu?

- Kabare u Podgorici definitivno da, gledamo koji će to biti datum, djevojke glumice kreću na turneju i uskoro će doći u Podgoricu.

U pripremi je i sedmi album Frajli, možete li da otkrijete više detalja o novim pjesmama? Na koji način birate numere koje će se naći na CD-u? Kada se očekuje njegov izlazak?

- Publika je već negdje upoznata sa novim albumom, singlovi su neki već izašli. Prva pjesma je posvećena Đorđu Balaševiću, Panonskom mornaru, zatim pjesma Tamburaši, Gorim, Neka, neka, Moje duše duša, to su već neki singlovi koji smo mi za ove tri godine snimale i upoznavale publiku sa novim materijalom. Svo ovo vrijeme radimo, u studiju smo i krajem februara cio album treba da izađe tako da jedva čekamo da publika čuje ostatak. Ali ima još novina koje smo pripremili za našu publiku jer smo gledale da tokom cijele godine 2024. imamo novih projekata kojim ćemo iznenaditi sve one koji vole našu muziku.Već ste zakazali brojne nastupe i u narednoj godini. Kad i da li uopšte stižete da se odmorite, i na koji način Frajle vole da provode slobodno vrijeme?

-Gledamo da rasporedimo poslovne i privatne obaveze i svaka od nas se drugačije odmara i puni baterije. Recimo Nataša jako voli da boravi u prirodi, šetnju Fruškom gorom, tu su njeni prijatelji, obožava životinje. Jeca jako voli da piše, obožava naravno Novi Sad, šetnje i to sve. Ja sam neko ko takođe voli boravak u prirodi i pecanje. Sve tri volimo da boravimo u kafani da smo uz tamburaše, to je neki naš zajednički reset kada odemo sa prijateljima. Tu se resetujemo i skupimo inspiraciju za sve ono što nas čeka.

Novogodišnja čestitka čitaocima Dana?

- Želim srećnu Novu godinu i praznike, puno divnih i sunčanih dana, želim vam da ste nasmijani, uživate, slušate dobru muziku, zdravlje, sreće i sve po redu. Šta god da vas muči i imate neki kamen u cipeli da odbacite, puno hrabrosti i ljubavi. Јedan veliki pozdrav od Frajli.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:44