Tihomir Stanić / DAN - DAN PORTAL
12/02/2024 u 14:18 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tihomir Stanić - transmiter grandioznog Andrićevog djela na pozornici i ekranu

Serija "Nobelovac" prati ličnosti koje su uticala na Andrića, a svoje mjesto našli su i glumci iz Crne Gore Mišo Obradović, Petar Novaković, Kristina Stevović, Una Lučić, Danilo Babović.

Glumc i producent Tihomir Stanić u KIC-u "Budo Tomović" izveo je monodramu "Na Drini ćuprija" u okviru Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO. On je nakon predstave za portal Dan govorio o dugogodišnjem "kazivanju", prenošenju riječi velikog nobelovca. 

image

Tihomir Stanić

- DAN PORTAL

- Ovaj Andrćev tekst iz romana "Na Drini ćuprija" doživljavam kao svoj, kao da ja pričam tu priču i kao da odjednom svu tu mudrost i ja posjedujem. Kao glumac shvatio sam da je to možda najveće uzbuđenje u profesiji, da poslužim kao provodnik i kao neki transmiter bez zadrške, bez stida, bez sujete, bez bilo koje druge namjere, osim da budem provodnik između tog grandioznog djela i publike koja je spremna to da sluša - kazao je Stanić za portal Dan.    

  

- Tu nalazim ogromno zadovoljstvo i inspiraciju da radim i druge stvari. I mnoge stvari koje čovjek u ovoj našoj profesiji radi da bi preživio, mnogi kompromisi koji se naprave i na šta se pristane, često iz nekih pragmatičnih i banalnih razloga, lakše ih podnosim zato što znam da će doći i taj dan i to veče i taj trenutak kad ću ponovo da govorim Andrića za ljude koji žele to da čuju - istakao je glumac.

Stanić se osvrnuo i na seriju "Nobelovac" o velikanu srpske i svjetske književnosti u produciji RTS-a, čija se premijera očekuje na jesen. Serija prati događaje, ličnosti i mjesta koja su uticala na Andrića, a svoje mjesto našli su i glumci iz Crne Gore Mišo Obradović, Petar Novaković, Kristina Stevović-Obradović, Una Lučić, Danilo Babović. Pored njih tu su i glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, a interesantan je izbor Selme Alispahić za ulogu Milice Babić, Andrićeve najveće ljubavi. Taj susret sa glavnom junakinjom Stanić je opisao kao sudbinski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:18