/ -MUSICGEN PROMO
31/01/2024 u 19:30 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Više od dvije trećine muzičara zabrinuto zbog uticaja vještačke inteligencije

Prvi izvještaj o uticaju vještačke inteligencije u muzici, zasnovan na analizi tržišta, intervjuima stručnjaka, kao i na anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača

Vještačka inteligencija će uskratiti prihode i ugroziti im budućnost, smatra 71 odsto anketiranih muzičara, rezultat je objavljenog francusko-nemačkog istraživanja.

To je prvi izvještaj o uticaju vještačke inteligencije u muzici, zasnovan na "analizi tržišta, intervjuima stručnjaka, kao i na anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača, koji su članovi francuskog Sacema (Društvo autora, Kompozitori i muzički izdavači) i nemačkog GEMA, prenosi Beta-AFP.

Klaus Goldhamer, generalni direktor Goldmedia, nemačke konsultantske kompanije koja je sprovela studiju za francusko i njemačko udruženje, ističe da 35 odsto ispitanih već koristi vještačku inteligenciju, u oblasti koja se odnosi na stvaranje muzike.

– Nove tehnologije takođe izazivaju zabrinutost, a čak 71 odsto ispitanih strahuje da generativna vještačka inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da žive od svog rada u budućnosti – dodao je Goldhamer.

Do 2028. godine, GEMA i Sacem procjenjuju "da bi se prihodi autora i stvaralaca mogli smanjiti za 27 odsto, što predstavlja ukupan gubitak od 2,7 milijardi evra".

Zbog takvih procjena, 95 odsto muzičkih kreatora i izdavača zahtijeva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate vještačke inteligencije.

-Oko 93 odsto njih želi da političari daju veći značaj izazovima povezanim sa vještačkom inteligencijom i autorskim pravima - dodaje se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 22:27