Zabranjeno pušenje koncertom u Skenderiji slavi važan jubilej / -VIZUAL
09/04/2024 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zabranjeno pušenje koncertom u Skenderiji 24. maja obilježava 40 godina profesionalne karijere

Skenderija će obilježiti 55 godina dvorane, a Oslobođenje će obilježiti svojih 80 godina djelovanja

Koncertom u Skenderiji 24. maja, Zabranjeno pušenje će obilježiti 40 godina od objave prvog albuma "Das ist Walter", Skenderija će obilježiti 55 godina dvorane, a Oslobođenje će obilježiti svojih 80 godina djelovanja.

Ulaz na koncert će biti slobodan, a sam koncert je poklon grupe Zabranjeno pušenje, KJP Centar Skenderija i lista Oslobođenje građanima Sarajeva i gostima grada Sarajeva.

"Zenica Blues", "Selena, vrati se, Selena", "Anarhija All Over Baščaršija", "Šeki is on the Road Again" i ostali vječni hitovi, nastali su samo na tom prvom albumu koji je posveta Walteru (Walter je ilegalac iz 2. svjetskog rata, simbol otpora fašistima koji je poginuo 1945.g. na dan oslobođenja Sarajeva).

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje još su davne 1980. godine, unijeli novu energiju i pravac u muziku, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim, ako ne i boljim nego na početku. Kao kruna njihovom stvaralaštvu i radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, tačnije Skenderijom, 2022. godine nastao je film "Svjetla Sarajeva", u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić napisao scenario, 2023. godine je osvojio nagradu "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Anđelesu, kao i na još šest drugih festivala.

Na velikom koncertu, 24. maja u Skenderiji, očekuje se pravi spektakl i pokoje iznenađenje. Zabranjeno pušenje provešće prisutne kroz najbolje od najboljeg. Tako će se na listi uz Waltera, sigurno naći omiljeni i dobro poznati likovi poput Pišonje i Žuge, Fikrete, Guzonjinog sina, Ibre, Halida i djevojčica kojima miriše koža.

Vrhunsku i dobro uhodanu postavu čine Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Noviji dodatak ekipi je talentovani kompozitor i svirač usne harmonike, višestruki dobitnik Porina, Tomislav Goluban.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 09:12