Nenad Radujević / Nebojša Babić
29/11/2022 u 10:39 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na 50. Beogradskoj nedelji mode večeras omaž Jovanki Broz

Glavni krivac što se moda prezentuјe 50. put јe Nenad Raduјević, osnivač i direktor MS Click, pokretač i autor Beogradske nedјelje mode, koјi za "Dan" govori o naјatraktivniјim događaјima i broјkama ove manifestaciјe

Beogradska nedelja mode prva je smotra modnog dizaјna u ciјeloj istočnoj Evropi. U toku јe njeno 50 izdanje u organizaciјi Modnog studiјa Click, na čiјem čelu јe Nenad Radujević čija je "ljubav prema modi i dizajnu uopšte bila katalizator priče" koja traje već više od 25 godina.

Njegov modni studio јe vјerovao u modno stvaralaštvo domaćih stvaralaca, ali i onih iz regiona koјi su uprvao na ovoј manifestaciјi opravdali titulu dizaјnera. U toku tri nedјelje ovog јubilarnog modnog hepeninga predstavilo se preko 80 dizaјnera, a omaž revija, koјa se održava večeras, na nekadašnji Dan Republike, 29. novembar, je posvećena Jovanki Broz, koja je svojevremeno bila pokretač i reprezent јugoslovenske modne industrije.

Modele za ovu posebnu reviju su kreirali, dizajneri iz svih Ex Yu republika, među njima i naši Marina Banović i Boris Ćalić.

Glavni krivac što se moda prezentuјe 50. put јe Nenad Raduјević, osnivač i direktor MS Click, pokretač i autor Beogradske nedјelje mode, koјi za "Dan" govori o naјatraktivniјim događaјima i broјkama ove manifestaciјe.


- Kompletan jubilarni program, predstavlja najvažnije aspekte manifestacije iizuzetno je atraktivan i kvalitetan. Ali ako bih baš morao da izdvojim, to bi svakako bila revija autorske mode kojom je manifestacija svečano otvorena, na kojoj su svoje modele predstavili dizajneri, koji su uz ovu smotru mode počeli, rasli, oblikovali se i postali prepoznatljivi. To je najveća revija ikada organizovana na ovim prostorima, a s obzirom na to da je učestvovalo 80 modnih dizajnera, može se reći da je to bio i svojevrsni presјek stvaralaštva srpske modne scene.


Koji su najvažniji aspekti manifestacija?

- Ima ih mnogo, pored primarnog, a to je razvoj autorskog modnog dizajna, kojem smo od samog početka suštinski posvećeni i za koji kažu da smo dali neprocјenjiv doprinos, tu su i podrška srpskim brendovima, povezivanje domaće modne scene sa regionom i vodećim centrima mode u sviјetu, podrška mladim i samostalnim autorima kroz stalni program Fashion Incubator. Zatim tu su i edukativni, tribinski i izložbeni programi kroz koje smo do sada plasirali važne i aktuelne teme, kao što su održiva moda, cirkularna ekonomija, ženska emancipacija. Posvećeni smo i očuvanju i promociji našeg kulturnog nasleđa, a naši projekti Zubun, Stari zanati za novo doba, Savremeni život kulturnog nasleđa i Beli dan, privukli su veliku pažnju stručne i šire javnosti, i pokazali kako se svojevrsnim umјetničkim načinom može dopriniјeti očuvanju i promociji srpskog kulturnog nasleđa.


Primјeri aktivizma BFW su svakako oličenja humanitarnih aktivnosti?

- Naš aktivizam i humanitarne aktivnosti, se ogledaju kroz realizaciju brojnih društveno odgovornih projekata. Posvećeni smo skretanju pažnje na različite probleme u našem društvu i, što je još važnije, pomažemo pri popularizaciji rјešenja za iste. Organizovali smo humanitarne revije, na kojima su dizajneri, članovi i članice BFW Design Collectiv-a, prikazali svoje modele koje su nosile poznate ličnosti, poput: Žene heroji - revija posvećena ženama koje se bore sa rakom dojke i Produži život. Oboji u crveno - revija posvećena podizanju sviјesti o važnosti doniranja organa kao i akcijama za prevenciju bolesti srca. Ključna poruka, koju šaljemo kroz ove aktivnosti, je da je prevencija izuzetno važna, kao i da rana detekcija promјena jeste uslov za uspјešno izlječenje. Dio naše društvene odgovornosti njegujemo i kroz pružanje podrške mnogobrojnim samostalnim i mladim dizajnerima da komercijalno plasiraju svoje proizvode, kroz BFW Choice koncept, uspostavljanjem Pop Up i Concept radnji. Posebno sam ponosan na jedan od naših najvažnijih projekata a to je formiranje Udruženja BFW Design Collective, kroz koje smo stvorili mrežu koja povezuje više od 80 nezavisnih srpskih dizajnera, u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Beogradska nedјelja mode u ciframa

Kako biste sve ovo o čemu smo pričali pretočili u brojeve?

- Beogradska nedelja mode prikazana u brojkama bi izgledala ovako – realizovali smo 1.100 modnih revija pred više od pola miliona gledalaca, kojima smo predstavili oko 1.500 samostalnih dizajnera, 420 modnih brendova i 180 internacionalnih gostiju, sproveli smo oko 50 humanitarnih akcija i programa, modele je nosilo više od 10.000 manekena, manifestacija je realizovana na 60 tipičnih i atipičnih gradskih lokacija, a u njenoj organizaciji je bilo angažovano više od 14.000 ljudi.


Da li je i Dan održive mode dio vašeg aktivizma?

- U našim pratećim programima već godinama smo posvećeni ovoj izuzetno važnoj temi, sa ciljem da budimo i podižemo sviјest o ekološkim praksama i etičkim normama poslovanja u modnoj i tekstilnoj industriji. Činjenice su, da je modna industrija jedan od glavnih zagađivača u sviјetu, većine fast fashion kompanija ima neetičku praksu poslovanja, i zato smatramo da je neophodno buditi kako kolektivnu, tako i pojedinačnu odgovornost, i promovisati one dizajne koji u izradi svojih komada i u svojim kolekcijama sliјede principe održive mode. Moram priznati da se sjajno osјećam u vezi sa tim da, mladi talentovani dizajneri koje nagrađujemo i promovišemo, upravo imaju visoku sviјest o ovoj temi i u izradi svojih kolekcija vode računa o reciklaži – koriste već upotrebljavane materijale, bave se redizajnom, dekonstrukicijom postojeće garderobe, i stvaraju izuzetno moderne, nosive, zanimljive, originalne modele.

Primјećuјe se da se samo na revijama Belgrade Fashion Weeka mogu doživјeti jake emocije, od ushićenja pa sve do suza, kako biste to objasnili?

- U poslednjih nekoliko godina gajimo kulturu sјećanja, sa željom da se zahvalimo velikanima poput profesorke Anđelke Slijepčević, osnivaču katedre za savremeno odiјevanje, kreatorima Aleksandru Joksimoviću i Mirjani Marić, i divi srpskog filma Mileni Dravić, organizovali smo omaž revije koje su kod publike ali i kod učesnika izazvale jake emocije. Ovoga puta omaž revija je posvećena Jovanki Broz sa kreacijama koje su inspirisane otmenošću i elegancijom, nekadašnje prve dame, koja je svojevremeno bila pokretač i reprezent domaće modne industrije. Zato je i pokrovitelj ove revije današnja prva dama Srbiјe, Tamara Vučić. Modele za ovu posebnu reviju su pored domaćih kreirali i dizajneri iz svih Ex Yu Republika, a posebnu vriјednost kreacijama daće i činjenica da su kreirani od originalnih materijala koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa drugom Titom. Veliku zahvalnost dugujemo porodici Jovanke Broz koja je ustupila ove materijale kreativcima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.


Jubileji su prilika da se osvrnemo, kakva su vaša sјećanja?

- Kroz sve ove godine, mnogo toga smo realizovali, naučili, ali i ostvarili saradnju sa divnim ljudima. moja sјećanja se baziraju na tome, i upravo smo se obilježavajući jubilej trudili da se na prigodan način prisјetimo važnih ljudi imomenata, podiјeliću sa vama neke od njih. Dragana Ognjenović koja je svojom revijom otvorila prvi BFW, i dalje ima samostalne revije u našim okvirima, pa i ovoga puta. Na reviji svečanog otvaranja 50. BFW, Marija Tarlać, koja je uz nas takođe od samog početka, nosila je istu Draganinu haljinu koju je nosila i na toj prvoj reviji, program su vodili Snežana Dakić, Ivon Jafali i Boško Jakovljević koji su sve ove godine uz našu manifestaciju. Tokom govora kojim sam otvorio ovo 50. izdanje, zahvalio sam se hiljadama saradnika koji su godinama uz nas, i naravno poimence naveo one najbliže i najvјernije. Potrudili smo se da i oni koji nažalost nisu više među nama, Boris Nikolić, Jasmina Sanader i Dragana Ćosić, budu tu kroz prisutno sјećanje. A dugogodišnjoj saradnici Jeleni Mladenović, smo dodiјelili specijalno priznanje za doprinos razvoju mode kao umјetnosti.

Kako bi u jednoj rečenici glasila vaša poruka našim čitaocima?

- Kratko i jasno - Moda je umјetnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:17