Сликарско платно за хаљину / -Сликарско платно за хаљину
20/04/2022 u 22:10 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На црногорској недјељи моде рециклирани модели добили ново лице

Друго вече Somersby Fashion Week Montenegro посвећено одрживој моди

Да мода нема само естетску функцију показало је друго вече Црногорске недјеље моде на којој су презентовани модели од рециклираних материјала, редизаjнирани и претворени у нове модерне носиве комаде. Домаћи дизајнери су дали свој допринос одрживој моди са по пар модела, док су студенти модног дизајна на УДГ-у и ученици средње школе "Спасоје Распоповић" на челу са дизајнерком и професорицом Марином Бановић удахнули живот старој и одбаченој гардероби и продужили јој животни вијек.

image

Спојено без шивења

-Спојено без шивења

У првом сегменту ревије моделе су приказали Александра Писменскаја, Александра Џаковић Акка, Ања Радуловић, Марина Бановић, Сања Бобар, Јелена Ђурић Рогановић и Едита Ниманбегу. Како младе наде наше модне сцене виде одрживу моду показали су студенти прве године: Милена Јане, Петар Јауковић, Тамара Јечменица, Аманда Беришај, Мухамед Горана,Семра Маркишић и Јована Драшковић, њихове колеге са друге године: Маша Мирковић, Василиса Стругар, Нада Вемић и Божица Конатар, као и студенти 3. године Бојана Кривокапић, Мануела Ђуровић, Милица Шаковић и Марија Марковић.

image

Рециклирано је модерно

Рециклирано је модерно

Свој рад су показали и најмлађи модни зналци Ања Маровић, Снежана Кркотић, Доротеа Рмуш, Лара Рашчанин и Марија Лазаревић.

image

Одрживи кежуал

-Одрживи кежуал

Модно вече под слоганом Само да (п)одржи врхунац је двогодишњег пројекта Шопинг мола Делта сити и Модне коморе на којем је сакупљана стара гардероба за рециклажу. Чак осам кубних метара гардеробе је прикупљено, открио је Драган Перишић, пи ар Делта ситија.

image

Модели одрживе моде

-Модели одрживе моде

- Овим пројектом смо жељели да позовемо појединце и фирме на одговорно понашање јер је поред прехрамбене текстилна индустрија је други највећи загађивач животне средине у свијету - казао је он.

Сликарска платна ипак носива

Ања Радуловић је домаћа сликарка и дизајнерка која је успјела да сликарско платно учини носивим.

- За ову прилику сам рециклирала сликарска платна из мог атељеа. У првом моделу сам користила и реслове из модног студија, а што се тиче другог модела уз сликарско платно сам придружила и старе кошуље које сам прекројила и спојила са платном. Већ сам успјале да пренесем цртеже са својих великих формата на материјале који су предвиђени за ношење, а такође су рециклирани. Битно је да се дође до технологије која је доступна како би се то постигло. Тек сам уназад пар година повезала сликарство и модни дизајн. Увијек у атељеу имам нек незевршене сликарске радове, који никако сами од себе да се заврше, и ово је један од начина да им нађем намјену - казала је Радуловић.

Како је објаснила, одрживом модом планира да се бави кроз умјетничке мини колекције, које би одржавале концепт спајања неспојивог.

Једини представник одрживе моде код нас Александра Џаковић Акка била је специjална гошћа на ревиjи. Својим иновативним приступом моди без шивења, ласерски резаних, органских и рециклираних материјала завриједила је пажњу свјетске модне сцене у Берлину, гдје је номинована за Green award, као и на лондонској недјељи моде.

image

Студенти дали свој допринос моди

-Студенти дали свој допринос моди

- Веома ми је драго да се та тема коначно отворила у Црној Гори да више не каскамо за свијетом. Ја технологију која је примјењљива у архитектури преносим на моду у циљу одрживијег приступа и приказа савремених начина живљења - казала је Акка.

image

Продужили вијек одбаченој гардероби

-Продужили вијек одбаченој гардероби

Она је доказ да модели који нису шивени су и те како носиви. Њен примарни циљ, како је истакла, били су дизајн за сценски наступ јер је ту већа слобода изражавања, али све те фрагменте је било занимљиво видјети и у савременом начину одијевања с обзиром на сав тај комформизам у облачењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:41