Konstrakta stuže na WInter flower / -EXIT TEAM
03/02/2023 u 18:52 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najtraženija regionalna muzičarka 2022. godine dolazi u Herceg Novi na Winter Flower žurku

Konstrakta se vraća u Crnu Goru da uz Zemlja Gruva još jednom obori sa nogu crnogorsku publiku na Prazniku mimoze

Nakon spektakularnog premijernog nastupa na ovogodišnjem Sea Dance festivalu, koji je premašio sva očekivanja fanova, Konstrakta se vraća u Crnu Goru da uz Zemlja Gruva još jednom obori sa nogu crnogorsku publiku. Uz nju, glavna zvijezda Winter Flower žurke koja će se održati 25. februara u sklopu 54. Praznika mimoze u Herceg Novom, je jedan od najtraženijih umjetnika svjetske house scene, fenomenalni Claptone. Fantastičnom programu pridružuju se i crnogorska pop zvijezda Katarina Bogićević Kejt, kaoi DJ-evi P.S. i Bodzie, koji će nastupiti u zajedničkom setu. Ulaz na jedinstvenu Winter Flower žurku pod maskama je slobodan.

Ana Đurić Konstrakta je bez ikakve sumnje obilježila godinu za nama u muzičkom smislu, pošto je posle Eurosonga nastupala na brojnim festivalima u regionu i zaintrigirala ljude "Triptihom". Šou koji je priredila na Glavnoj bini Exita kao prva domaća hedlajnerka u istoriji festivala publiku je oborio sa nogu, a i njen nastup na umaškom Sea Staru će se još dugo prepričavati.

Ona je fenomen koji je oduševio i osvojio čitav svijet prošle godine. Peta na listi najtraženijih pojmova na domaćem Google pretraživaču tokom ove godine, dala je na hiljade izjava i intervjua, imala bezbroj nastupa koji su oduševljavali publiku širom regiona, a idalje je mnogima čudo koje je teško objasniti.

Iako već poznata javnosti kao vokal benda Zemlja Gruva, Konstrakta je nevjerovatnu popularnost zadobila nastupom na Beoviziji. Već nakon polufinala, čitav region je brujao o neobičnoj umjetnici i njenom neuobičajenom spoju nastupa, teksta i muzike koji se iznova i iznova vraćao na repeat. I pored jakih i za mnoge, popularnijih imena, bez komplikovane koreografije i raskošnih scenskih efekata, Konstrakta je na Beoviziji odnijela ubjedljivu pobjedu koju je slavilo na desetine hiljada fanova koje je stekla širom regiona u samo tih par dana. Onima koji nisu ranije pratili njen samostalni rad donijela je potpuno osvježenje i autentičnost, ali i začuđenost nad njenim stvaralaštvom. I tako je počeo hajp zvani Konstrakta.

Pripreme za odlazak u Torino na Eurosong su bile praćene do tada nezapamćenom euforijom – Konstrakta je, iako je nasceni već 20 godina, maltene preko noći postala centar pažnje regionalnih medija, glavna zvijezda na društvenim mrežama koje su bile preplavljene hitom "In Corpore Sano", odjednom su svi imitirali prepoznatljivu koreografiju, a njeno "i šta ćemo sad" se našlo gdje god je moglo da se ubaci – od parlamenta do svakodnevnog govora. Konstraktina pojava je očaralai mlade i stare, i svima bila jednako neobjašnjiva.

Neobična umjetnica je postala mejnstrim zvijezda u četrdeset i nekoj, čime je zgazila (i to simboličnim borosanama) bezbroj nepisanih pravila i ujedno dala nadu svima onima koji vjeruju da najveći uspjeh nije uslovljen brojem godina. I tako je postala univerzalno prihvatljiva i voljena: za djecu, tinejdžere, patrijarha Porfirija kojim je razmijenila poklone uoči odlaksa u Torino, intelektualce, radnike, muškarce, žene, za sve.

Konstrakta nas je sve zavela svojom jednostavnošću "obične žene", skromnošću sa kojim se nosi sa uspjehom, lakoćom kojom suptilno kritikuje estradu, društvo i teorije zavjere, ujedno čineći da cijela"alternativna" scena bude mnogo vidljivija i prisutnija nego do sada. Ana Đurić nas je očarala i humanošću kada je uspostavila saradnju sa kompanijom "Metalac" koja je napravila ograničenu seriju setova koju čine lavor i bokal (identični onima koje je Konstrakta koristila kao rekvizit u nastupu) kako bi prihod od prodaje bio doniran Nacionalnom udruženju roditelja djece oboljele od raka u Srbiji.

Iako nije pobijedila na Eurosongu, kvalitet njenog stvaralaštva nije mogao proći nezapaženo. Svega nekoliko sati prije početka završnice Eurosonga uručena joj je nagrada "Marsel Bezanson" za najbolji umjetnički nastup u Torinu, a prilog činjenici da je ostavila utisak na takmičenju ide i to da je Konstrakta osvojila dvije nagrade takmičenja – za najbolji tekst i za najinovativniji scenski nastup. Osim toga, Ana Đurić je nominovana i za brojne nagrade koje se dodjeljuju u godini koja je počela, a Radio Beograd je izabrao za jednog od predstavnika na festivalu Eurosonic u Holandiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 22:40