/ Фото: Дневне новине Дан
17/06/2021 u 07:40 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
StoryEditor

Не путу ка сунцу: Нови албум бенда Парампашчад излази следеће седмице

Поносан сам на то што смо склони промjенама и желимо изаћи из комфор зоне, каже басиста Стари Мокс

Стефан, Иван, Марко и Момчило из домаћег бенда Парампашчад спремили су албум првијенац "На путу ка сунцу", коjи ће 23. јуна угледати сунце, а потом крећу у концерту и фестивалску промоцију.

На албуму ће се наћи 10 пjесама, од коjих су четири, "Комади", "Километри", "Живот моj" и "Дан кад биће све у реду", већ познате публици.

- Осталих шест пjесама ће бити право изненађење, нарочито за све оне коjи нису имали прилике да их чуjу уживо. Што се тиче продукциjе, микс за све пjесме jе рађен у студиjу "СТИВИ" из Спужа, чиjи су власници Стефан Пантовић и Иван Ивановић (чланови бенда), док jе мастер за наш први сингл "Комади" рађен у студиjу "Шамарчина" у Врбасу, за преостала три сингла мастер jе рађен у студиjу "СТИВИ", док се за мастер преосталих шест пjесама са албума побринуо "Доктор Микс" из Лондона. Ковер арт дизаjн jе радио Огњен Крачковић - казао је Момчило Радуловић, басиста Парампашчади.

Оно што jе такође jедно од изненађења коjе су нам Парампашчад спремили за 23. jун, jесте спот за њихов наjвећи хит "Комади".

- За камеру су се побринули Дамjан Спасоjевић и Иван Кнежевић. Сценограф на овом проjекту jе Данило Кнежевић, у чиjоj jе радионици и сниман спот. За режиjу, монтажу и постптодукциjу сам одговоран jа, а надам се да смо сви заjедно испунили очекивања публике - казао је басиста.

За себе често прочитају да слове као бенд који свира алт-рок, негдjе само рок, негдjе панк рок, али би Парампашчад њихов жанр назвали кратко - рокенрол.

- Наравно, постоjи више поджанрова рок музике, тако да сам у неким чланцима прочитао да свирамо и алт и панк... Сматрам да jе то мање битно. Суштина jе да све пjесме са албума имаjу рокенрол форму, тако да jе сасвим у реду сврстати нас у категориjу рокенрол бендова. На краjу краjева, хтjели ми то или не, ми ипак смо гитарски бенд - каже Момчило Радуловић алијас Стари Мокс.

Како је објаснио експериментисање са музиком им није страно.

- Поносан сам на то што смо склони промjенама и желимо изаћи из комфорт зоне. Штавише, не бих са сигурношћу могао ни рећи коjа jе то наша комфорт зона, jер пjесме правимо по осjећаjу. Сви чланови бенда имаjу различит укус за музику. Неко слуша реп, треп, хип-хоп, неко блуз и џез, неко индие поп и индие рокк, а неко преферира електронику, а када смо заjедно, све поменуто jе прихватљиво. Сваки жанр jе подjеднако добар, што доказуjе његова одрживост. На краjу, оно што стварамо jе сублимат свега онога што смо слушали од малих ногу до данас, па то несвjесно извлачимо из подсвиjести. Можда jе у протеклом периоду стварања у нама било доста наталоженог рокенрол материjала коjи jе просто тежио да угледа свjетлост дана, а ко зна, можда у будућности испитамо и неке друге стране музике - казао је Радуловић.

Рокери су били дијелом проjекта "Пjесма за друштво" што jе било право освjежење у тадашњоj ситуациjи оштрих мjера и несвирања.

- Проjекат jе био феноменално организован, и захвални смо што смо били дио њега. Што се тиче публике, организатори, снимачка екипа, тонци, фотографи и наравно бина, су тог jутра били инициjална каписла да у нама пробуде снагу да радимо оно што наjбоље знамо. Мислим да смо се сви лиjепо провели, без обзира што нас ниjе било у великом броjу. Снимак ће ускоро бити пуштен, тако да ће и наши фанови моћи да уживаjу у дуплом концерту два бенда "Парампашчад" и "Бубњиви & Пси".

Izdvojeno

23. jul 2021 19:34