Ilustracija dodjela Oskara / - SHUTTERSTOCK
29/01/2023 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nove kritike na račun Oskara za mizoginiju prema crnim ženama

Nijedna crnkinja nije nominovana za najbolju glumicu

Nižu se kritike na račun ovogodišnjih nominacija za Oskara. Poslije zamjerki što među nominovanima za ovo priznanje nema nijedne žene – rediteljke, makar kad je riječ o takozvanim glavnim kategorijama, pobunila se rediteljka Činonje Čukvu, autorka filma “Till”, koja je iskritikovala Oskar zbog „mizoginije prema crnim ženama“.

Naime, kako piše Index.hr, njen biografski film „Till“, koji govori o životnoj priči Mamije Til-Mobli koja se borila za pravdu svoga sina Emeta Tila nakon što je linčovan 1955, ove godine, nije bio nominovan ni u jednoj kategoriji za Oskara.

„Živimo u svijetu i radimo u industrijama koje su tako agresivno predane održavanju ‘bjeline’ i održavanju mizoginije prema crnim ženama. Ipak, zauvijek sam zahvalna za najveću lekciju svog života, a to je da ću, bez obzira na sve izazove ili prepreke, uvijek imati moć njegovati vlastiti rast, a to je radost koja će i dalje biti jedan od mojih najvećih oblika otpora“, napisala je na Instagramu.

Uz svoju izjavu Čukvu je objavila fotografiju na kojoj se smiješi pored aktivistkinje za građanska prava Mirli Evers-Vilijams, koju u filmu tumači glumica Džejmi Loson.

Kritike su uslijedile posebno zbog kategorije za najbolju glumicu. Mnogi su iznenađeni što je u toj kategoriji nominovana Andrea Riseborough za svoju ulogu u To Leslie. Uz nju nominovane su Kejt Blanšet, Ana de Armas, Mišel Vilijams i Mišel Jeo.

Oskaru zamjeraju što su iz te kategorije izostavljene Viola Dejvis koja glumi u „The Woman Kingu“, te Danijela Dedvajler za ulogu u Tilu.

Obje su bile nominovane na drugim dodjelama nagrada koje su prethodile Oskaru, dok Rajzboro nije dobila istu pažnju kao one.

Uprkos tome što je Oskar izostavio „Till“ iz svih mogućih kategorija, film je dobio pohvale Screen Actors Guild Awardsa, Critics Choice Awardsa i British Academy Film Awardsa.

Danijela Dedvajler bila je nominovana za najbolju glumicu na BAFTA nagradama, a film je dobio i nagrade na dodjelama kao što su AAFCA, Black Film Critics Circle Awards i Gotham Awards.

Oskar se ove godine suočio i s kritikama da je pristrasan prema muškim rediteljima. Naime, ove godine nijedna žena nije nominovana u kategoriji najbolje rediteljke.

Organizacija Women In Film (WIF) kritikovalaje Akademiju jer je ove godine izostavila redateljke.

„Još jednom su glasači Akademije pokazali da ne cijene glasove žena, isključivši nas iz nominacija za najbolju rediteljku.

Oskar je više od zlatne statue, to je ubrzanje karijere koje može dovesti do nastavka rada i povećanja prihoda. Zbog toga će WIF nastaviti zagovarati da se uključe radovi talentovanih rediteljki kao što su „Women Talking“ Sare Poli, „The Woman King“ Džine Princ-Bajtvud, „She Said“ Marije Šreder, „Till“ Činonje Čukvu i „Aftersun“ Šarlote Vels, rekli su.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. mart 2023 05:07