Gremi nagrade / - SHUTTERSTOCK
15/11/2022 u 23:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljene nominacije za Gremi, sprema se veliki revanš između Bijonse i Adel

Danas objavljen spisak nominacija otvara put za revanš između Bijonse i Adel na sljedećoj ceremoniji dodjele nagrada koja će se održatii 5. februara 2023. u Los Anđelesu

Američka pjevačica Bijonse dobila je najviše nominacija za 65. dodjelu američkih muzičkih nagrada Gremi sa nominacijama u devet kategorija, ispred repera Kendrika Lamara, britanske pop dive Adele i pjevačice Brendi Karlajl.

Danas objavljen spisak nominacija otvara put za revanš između Bijonse i Adel na sljedećoj ceremoniji dodjele nagrada koja će se održatii 5. februara 2023. u Los Anđelesu. U 2017. godini britanska umjetnica potukla je konkurenciju u glavnim kategorijama osvojivši pet Gremi nagrada sa svojim albumom „25“, na štetu Amerikanke.

image

Bijonse

- SHUTTERSTOCK

Pet godina kasnije Bijonse je u pol poziciji sa svojim albumom izašlim u julu „Renaissance“, sa dens i disko akcentima. Dobila je devet nominacija u glavnim kategorijama za album, pjesmu i snimak godine, čime je došla ispred kalifornijskog repera Kendrika Lamara koji je dobio osam nominacija, a slijede Adel i pop, rok i kantri pevačica Brendi Karlajl koje su dobile po sedam.

image

Adel

- SHUTTERSTOCK

Četrdesetjednogodišnja „Kraljica“ Bijonse, takođe se pridružuje suprugu, reperu Džej Ziju, sa kojim dijeli mjesto najviše nominovanog umjetnika svih vremena, sa ukupno po 88 nominacija.

Gotovo polovina glavnih nominovanih ove godine su žene i više od pola su tamnoputi ljudi, prema američkoj Akademiji za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS).

Bijonse, najnagrađivanija žena u istoriji Gremija sa 28 nagrada, mogla bi da potuče rekord koji drži mađarsko-britanski dirigent Džordž Šolti za najviše osvojenih nagrada, ako osvoji četiri Gremija. Šolti, sa osvojenim 31 Gremijem, drži rekord za najviše osvojenih nagrada od 1997. godine.

Nagrada Gremi, ustanovljena 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 04:05