Statua / -YOUTUBE RTK/SKRINŠOT
23/09/2023 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriven spomenik grupi Smak u Kragujevcu

Statue od bronze postavljene su ispred Doma omladine

Grupa Smak dobila je spomenik na Trgu omladine u Kragujevcu, a četiri skulpture svečano su otkrivene u prisustvu članova benda Radomira Mihailovića Točka, Slobodana Stojanovića Kepe i Zorana Milanovića.

Skulpture pokojnog pjevača grupe Smak Borisa Aranđelovića sa mikrofonom i čuvenim dairama, Točka sa gitarom, Kepe za bubnjevima i Zorana sa bas gitarom izvajala je umetnica Katarina Tripković, a inicijativu za postavljanje spomenika pokrenuo je kragujevački Dom omladine. Statue od bronze postavljene su ispred Doma omladine.

Slobodan Stojanović Kepa je rekao da je velika čast dobiti spomenik u gradu u kojem je bend počeo karijeru.

– Ovo je jedna kruna našeg rada i dokaz da je neko procijenio našu muziku onako kako smo mi željeli. Mi smo se uvijek trudili da sviramo što bolje i jako sam ponosan na sve to, pogotovo što se to dešava u Kragujevcu. Moglo je da se desi i u Beogradu ali Kragujevac je naš grad – rekao je Kepa.

Zoran Milanović je rekao da je ovaj gest nešto o čemu su mogli da sanjaju i da je veoma ponosan što je član legendarnog benda.

– Mi smo uvijek bili skromni, tako da je ovaj spomenik možda čak i previše, ali nadam se da će imati efekta i na neke buduće generacije, da smo ipak ostavili veliki trag u muzici i jako sam srećan zbog toga – naveo je on. Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je da je grupa Smak jedan od najvećih simbola tog grada.

– Ideja je bila da spomenik bude na ovom prostoru zato što su oni počeli karijeru u Domu omladine i stvorili najveće hitove koje generacije pamte i danas pjevaju. Ove statue članova benda će biti i turistički veoma važne za Kragujevac, jer sigurno je da će svako ko dođe željeti da se fotografiše pored spomenika, ali i da se podsjetimo svi najvećeg benda sa prostora bivše Jugoslavije. Mi kao grad smo podržali inicijativu jer je naša dužnost da ih na ovaj način ispoštujemo – rekao je Dašić.

Veliki broj građana okupio se kako bi pozdravio i fotografisao se sa članovima benda, ali i njihovim statuama, nakon čega su uživali u koncertu grupe Smak plus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:56