Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
24/01/2023 u 04:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet lijenih pasa koji su neodoljivo šarmantni

Njihova prosječna dnevna aktivnost, prema GPS ogrlicama, je oko 55 minuta

Među psima postoje i previše mobilni „četvoronožni akumulatori“ i flegmatični lenjivci koji više vole domaći tepih i dobar pogled sa prozora...

Čau čau

image

Čau čau
 

- SHUTTERSTOCK

Jedna od najstarijih rasa, koja je vjerovatno nastala u stepama Kine i Mongolije. U početku, rasa je uzgajana u budističkim manastirima kao čuvari, lovci, pa čak i psi za sanke, ali su postepeno pahuljasti psi medvjedi sa plavim jezikom migrirali u kamp kućnih ljubimaca.

Čau Čau je odan prijatelj, dobar čuvar kuće, koji strance shvata veoma ozbiljno i oprezno i uvijek spreman da uzvrati u slučaju opasnosti. I takođe ljubitelj spavanja na posteljini majstora, i bez obzira na prisustvo samih vlasnika u krevetu.

Njufaundlend

image

Njufaundlend

- SHUTTERSTOCK

Još jedan gigant u rangiranju psećih lenjivca je kanadska rasa Njufaundlend, pas za sankanje, vodene ptice i teretni pas sa snažnim mišićima i koordinisanim pokretima. Najpametnija rasa intelektualnih pasa, sposobna da samostalno donosi odluke u raznim situacijama, što nije ni tipično za sve predstavnike homosapiensa. Rasu karakteriše nedostatak agresije prema ljudima i „zaštitni“ odnos prema okolnim živim bićima.

Baset

image

Baset

- SHUTTERSTOCK

Baset rasa dolazi iz Francuske, ali Baset Hounds su dovedeni do savršenstva u prostranstvima Njenog veličanstva - u Velikoj Britaniji i pretvoreni u prilično pametne i dobro obučene pse sa odličnim čulom mirisa i mirno se slažu u gradskim stanovima. Istovremeno, uprkos uzbuđenju i pokretljivosti karakterističnoj za rasu, aktivnost baseta u prosveku ne prelazi 48 minuta dnevno.

Koker španijel

image

Koker španijel

- SHUTTERSTOCK

Čini se da je svako ko sretne koker španijela na svom putu jednostavno ubijeđen u stvarnost nevjerovatnu pokretljivost i aktivnost ove rase, što potvrđuju i članci na Vikipediji. Međutim, prema zbirnim podacima kompanije, ovi lovački psi su takođe među 10 najboljih psećih lenjivca, sa nešto više od 50 minuta aktivnosti dnevno.

Možda je cijela stvar u tome što je prikupljanje i analiza indikatora GPS ogrlica i tragača sprovedena u SAD, gdje preovlađuju dugodlaki američki koker španijeli, koji imaju nešto manje mobilni karakter u odnosu na naše favorite - engleske koker španijele.

Šar pei

image

Šar pei

- SHUTTERSTOCK

U početku, Šar pei su bili borbeni psi, o čemu svjedoče njihove moćne čeljusti i bodljikava dlaka. U budućnosti su se pretvorili u univerzalnu rasu, pogodnu i za kućnu zaštitu i za lov. Šar pei su slabo obučeni psi, ali su mirni, nezavisni, odani, veoma odani vlasnicima, odlikuju se povećanim nepovjerenjem i oprezom prema strancima, a agresivni su prema drugim psima.

Njihova prosječna dnevna aktivnost, prema GPS ogrlicama, je oko 55 minuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:17