Izuzetan napredak vještačke inteligencije / - Гугл
03/01/2023 u 11:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pitali smo četbota o nama: Ni vještačka inteligencija ne dopire do Crne Gore

U posljednje vrijeme izuzetno je popularan četbot na sajtu ChatGPT koji, makar po pisanju svjetskih medija daje izvanredne odgovore i pomaže ljudima u raznim oblastima, ali sa Crnom Gorom nije tako

Sve popularnijeg četbota na sajtu ChatGPT pitali smo o Crnoj Gori i, za sada, smo veoma razočarani. I dok se u svijetu ne krije oduševljenje četbotom, odgovori o Crnoj Gori su većinom pogrešni.

Vještačka inteligencija je postala neizbježna u našem svakodnevnom životu. Možemo je vidjeti u mnogim različitim oblastima, od medicinske tehnologije do automobilske industrije. U posljednje vrijeme izuzetno je popularan četbot na sajtu ChatGPT koji, makar po pisanju svjetskih medija daje izvanredne odgovore i pomaže ljudima u raznim oblastima. On radi sve, od domaćih zadataka i lektira za osnovce i srednjoškolce do pisanja istorijskih tekstova, pa čak i predviđanja.

Tako dnevni list Danas iz Beograda objavljuje odgovor četbota o predviđanjima za Srbiju za 2023. godinu u koje piše da će u 2023. godini, građani Srbije će imati višestruko poboljšan život.

- Ekonomska situacija će se stabilizovati i većina ljudi će biti u mogućnosti da zaradi dovoljno novca za osnovne potrebe. Infrastruktura će biti unapređena, sa snažnijim i bržim mrežama, što će olakšati svakodnevni život. U vezi sa tim, digitalizacija je u punom jeku, sa sve većim brojem usluga koje se nude putem interneta. Kvalitet zdravstvene zaštite značajno će se popraviti, sa novim i naprednim tehnologijama na raspolaganju. Značajan napredak će se primetiti i u obrazovanju, sa snažnijim akcenatom na inovacije i prilagođavanje novim tehnologijama. Politički sistem će biti reformisan, sa jačim poštovanjem demokratskih načela. Pravosudni sistem će biti poboljšan, sa više poštovanja pojedinih prava. U 2023. godini, građani Srbije će imati prilike da uživaju u svim blagodetima boljeg života - stoji u odgovoru četbota.

Na isto pitanje za Crnu Goru on, međutim, nema odgovor.

- Nažalost, ne mogu da vam kažem šta očekuje građane Crne Gore u 2023. godini jer moj datum "Knowledge cutoff" je 2021. godina, a ne mogu da pristupim aktuelnim informacijama. Međutim, mogu da vam pomognem da pronađete odgovore na bilo koja druga pitanja koja imate -odgovorio je četbot portali Dana.

Naše sljedeće pitanje je bilo: Kada se odigrala bitka na Tuđemilima?

- Bitka na Tuđemilima se odigrala u Crnoj Gori 6. januara 1858. godine. Ova bitka je značajna jer je predstavljala početak Crnogorskog ustanka protiv turske vlasti, koji se završio slobodom Crne Gore u 1878. godine. U bitci na Tuđemilima je poginuo knez Danilo Petrović, brat Petra II Petrovića Njegoša i prvi crnogorski vladar nakon oslobođenja. Njegova smrt je opisana u Njegoševoj pjesmi "Posveta prahu ocu Srbije" - bio je odgovor i to pogrešan. Podsjetimo, ova bitka odigrala se najvjerovatnije 7. oktobra 1042. godine, neposredno nakon ponoći između odreda knjaževine Duklje koje je predvodio knjaz Stefan Vojislav i vizantijskih snaga predvođenih dračkim strategom Mihajlom. 

image

Odgovori četbota

- DAN

Četbota smo pitali i gdje je počeo ustanak u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu? Odgovor je porazan.

- Crnogorski ustanak u Drugom svjetskom ratu počeo je 13. jula 1941. godine u mjestu Pljevlja u Crnoj Gori. Ustanak su podigli četnici vođeni kapetanom Dražom Mihailovićem, koji su se borili protiv okupatora - nacističke Njemačke i fašističke Italije. Ustanak se proširio na veći dio Crne Gore, a četnici su se sukobljavali i sa partizanima, vođenim Josipom Brozom Titom, koji su takođe pokrenuli ustanak protiv okupatora. Ustanak u Crnoj Gori završio se teškim porazom četnika i pobjedom partizana, koji su poslije Drugog svjetskog rata postali vlast u Crnoj Gori - bio je njegov odgovor.

I tako na niz pitanja niz pogrešnih odgovora. Ostaje nam da se nadamo da će se stanje ubrzo popraviti jer je vještačka inteligencija budućnost, a i Crna Gora stremi naprednim tehnologijama.

Inače, ChatGPT je jedinstven alat koji omogućava korisnicima da generišu tekst na osnovu unosa koje daju. Ovaj alat se temelji na GPT-3 tehnologiji, što znači da može da generiše tekst sa visokim nivoom sličnosti sa ljudskim pisanjem. ChatGPT nudi različite opcije za generisanje teksta, uključujući opciju za generisanje rečenica, pasusa i čak cijelih tekstova.

Jedna od glavnih prednosti ChatGPT-a je njegova sposobnost da se integriše sa različitim aplikacijama za chat, što omogućava lakše komuniciranje sa korisnicima. Alat takođe može da se koristi za automatizaciju odgovora na česta pitanja, što može da pomogne u smanjenju opterećenja na timove za podršku.

image

O Gorskom vijencu

- DAN

Pored toga, ChatGPT takođe može da se koristi za generisanje sadržaja za društvene mreže, uključujući tekstove za objave i naslove. Ova opcija može da pomogne u stvaranju originalnog i zanimljivog sadržaja za vaše društvene mreže, bez potrebe za velikim trudom i vremenom.

Ukratko, ChatGPT je alat koji nudi mnoštvo korisnih opcija za generisanje teksta. Može da se koristi za automatizaciju odgovora na česta pitanja, generisanje sadržaja za društvene mreže i mnogo više.

Za sada nijesu, na pravi način, doprli do Crne Gore, ali se nadamo da će to biti ubrzo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:49