Mostar Sevdah Reunion / -ŽELJKO ŠAPURIć
25/08/2023 u 21:19 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počeo Bedem fest

Festival u podnožju Tvrđave otvorio Dječiji hor Zahumlje i napravio sjajnu uvertiru za goste iz Mostara

U Nikšiću je počeo XIV Bedem fest koji ove godine okuplja sjajne izvođače rok, jazz ali i etno scene.

image

Dječji hor Zahumlje

-ŽELJKO ŠAPURIć

Prvo veče svečano je otvorio Dječiji hor JU "Zahumlje" sa pjesmom "Zaboravljeni" na čelu sa prof. Milenom Popović, nakon kojeg su posle 21 sat  premijerno stupila u Nikšić grupa Mostar Sevdah Reunion, a od 23 sata scenu je preuzeo rok sastava Drugi način iz Zagreba.

Toplo vrijeme, vedro nebo nad Nikšićem i pozitivne vibracije i zvukovi koje širi nikšićka Tvrđava večeras je okupilo brojne posjetioce različite dobi.

image

Publika Bedem festa

-ŽELJKO ŠAPURIć

Po prvi put u viševjekovnoj istoriji drevnih ostataka Onogošta, podnožje Tvrđave je mjesto susreta različitih generacija, ljudi iz čitavog regiona, pomiješanih emocija, sjećanja iz prošlih vremena, mjesto nadahnuća, vizija i planova budućnosti zahvaljujući obnoviteljskoj energiji XIV Bedem festa koji će omogućiti jedno neponovljivo putovanje kroz vrijeme, spajajući različite žanrove.

Mostar Sevdah Reunion je sastav iz Mostara, Bosne i Hercegovine čija se muzika u cijelosti sastoji od sevdaha u modernim aranžmanima I smatraju se pionirima sevdaha 21. vijeka.

image

Premijerno na Tvrđavi

-ŽELJKO ŠAPURIć

Jedinstveni su po stilu izvođenja te kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno muzičkim elementima. Oni spajaju sevdalijsku elegiju s balkanskim i romskim furioznim standardima a neke od njihovih poznatih pjesama su "Čudna Jada od Mostara grada", "Moj dilbere", "Vranjanka", "Mene majka jednu ima", "Da zna zora", "Emina" itd. Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić- producent i menadžer sastava, a njihov prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru koji je izdan 1999. godine za izdavačku kuću World Connection iz Nizozemske.

Grupa Drugi način je zagrebački rok sastav koji je osnovan 1974. godine. Ime su preuzeli iz pjesme Federica García Lorce, "Na drugi način", a u junu 1975. godine su objavili svoj prvi studijski album koji je odmah privukao brojne obožavatelje ove vrste muzike i vremenom je bio nekoliko puta nanovo objavljivan. Tokom osamdesetih godina grupa je često mijenjala članove benda ali i intezivno nastupala. U tom periodu flautu u rok muzici je proslavio britanski rok bend Jethro Tull, a Drugi način je takvu inovaciju ostvario u kompozicijama "Lile su kiše", "Žuti list" i "Stari grad", a neke od njihovih dobro pozantih pjesama su "Prođe ovaj dan", "Drugi način", "Obećaj mi proljeće", "Piši mi" itd.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:32