Porin  / -PROMO
19/09/2023 u 11:24 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porin donio nova pravila

Prijave izdanja za ukupno 38 kategorija trajaće do 1. decembra 2023.

Otvaranjem procedura prijava službeno je započelo 31. izdanje Porina, a uvedeno je 13 noviteta. Prijave izdanja za ukupno 38 kategorija trajaće do 1. decembra 2023., a odnose se na radove objavljene u izbornoj godini zaključno s 30. novembra 2023. Ako postoji interes kandidata da rad objavljen u decembru tekuće godine uđe u konkurenciju, prijava će biti prihvaćena, ali onda ne ulazi u konkurenciju iduće izborne godine. U takvom slučaju, radovi objavljeni u decembru 2023., mogu se prijaviti do 5. januara 2024. godine.

Noviteti u pravilima su:

1. Umjesto dosadašnjih minimalnih pet prijava da bi se kategorija održala treba biti minimalno deset prijava. Ako ne bude dovoljan broj prijava u tekućoj godini u nekoj kategoriji, prebaciće se za dogodine.

2. Ukinuta su zatvorena glasačka tijela za klasiku, jazz, aranžman itd. Od ove godine svaki glasač smije glasati u kategoriji koja ga zanima, ali sveukupno u 15 kategorija: za prve tri kategorije (album godine, pjesma godine, novi izvođač) plus još 12 po izboru. Novost je i da se sedam dana prije održavanja 1. kruga glasanja, samo u kategoriji Pjesma godine, održava i 0. krug. Glasači od svih ponuđenih prijava daju svoj glas za 10 prijedloga, a 20 prijedloga s najvećim brojem glasova ulazi u konkurenciju za 1. krug. 3. U svim kategorijama osim ‘‘Albuma godine‘‘ mogu se prijaviti albumi koji imaju 51 odsto materijala iz zadnje dvije godine (izborne i prethodne). Takav album mora biti objavljen u fizičkom obliku i adekvatno opremljen.

4. Album mora sadržati barem 7 pjesama ili 35 minuta muzičkog materijala.

5. Uveden je EP (Extended play) u žanrovske kategorije (izuzev kategorija Album godine, Najbolji koncertni album, Najbolji album za djecu, Najbolji album raznih izvođača, Najbolji album jazz muzike i Najbolji album klasične muzike) pod uslovom da ima minimalno četiri snimka iz izborne godine i minimalno jedanaest minuta trajanja. EP izdanja ne mogu konkurisati za album godine.

6. Digitalna izdanja mogu konkurisati pod uslovom da je izdanje u legalnoj distribuciji na internetu, te da zadovoljava osnovne profesionalne produkcijske standarde.

7. Svi prijavljeni snimci obavezno moraju biti propraćeni dodatnim podacima: godinom nastanka i datumom objave.

8. "Najbolji album za djecu" je kategorija koja je bijenalna, prošle godine je nije bilo, ove godine se dodjeljuje.

9. U kategoriji "Najbolji aranžman" mogu konkurisati samo raspisani aranžmani za bilo koji oblik orkestra, po pravilima struke (orkestar - simfonijski, tamburaški, harmonikaški, mandolinski, big band, revijski… s ili bez solista, vokala, zbora, benda; vokalni aranžmani, za grupu instrumenata, kombinacije vokala/zbora/instrumenata/benda). Potrebno je priložiti partituru. Prihvataju se isključivo prijave do dva autora pojedinog aranžmana, čiji doprinos kompoziciji mora biti primjetan i prepoznatljiv.

10. U kategoriji "Producent godine" uz prijavu producenta navode se minimalno tri numere ili jedan album, a maksimalno pet radova (pjesama ili albuma) po izboru producenta. Mogu konkurisati producentski timovi (najviše dva producenta) ali članovi producentskih timova ne mogu konkurisati samostalno s istim projektima.

11. Novost je i kategorija NAJBOLJI ALBUM MEĐUŽANROVSKE MUZIKE, za albume ili EP muzike koja se ne uklapa ni u jednu postojeću, ponuđenu kategoriju.

12. Novost je i da smo ukinuli kategoriju Najbolji tematsko-istorijski album, kao i Najbolji album pop-folklorne muzike (albumi koji bi konkurisali u ovoj kategoriji mogu se prijaviti u kategoriju Najbolji album zabavne muzike). Snimke i izdanja za Muzičku nagradu Porin mogu prijavljivati autori, izvođači, diskografi, novinari, muzičke institucije ali i svi građani Republike Hrvatske slanjem maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. s naznakom maila "Prijava" nakon čega će dobiti detaljna uputstva.

Upravni odbor Muzičke nagrade Porin imenovaće stručne komisije koje će pregledati sve pristigle prijedloge, te će na osnovu zaključaka komisija Upravni odbor donijeti konačnu odluku o broju kategorija, kao i o prihvatanju te razvrstavanju prijedloga u kategorije. Iz Upravnog odbora podsjećaju još i kako će glasanje biti isključivo putem online aplikacije, uz napomenu da od iduće godine uvode pravilo isključenja za one koji nisu glasali tri godine zaredom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:28