/ - Фото: Приватна архива
14/09/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сара Вуjошевић се вратила наступима: Балканска дива одушевила све у Москви

Подсјећамо да је умјетница поријеклом из Црне Горе, а учествовала jе на фестивалу “Универзум Прокофjева”, у част 130 година од рођења композитора Сергеjа Прокофjева, 12. септембра, у самом срцу Москве

Реномирана оперска умјетница поријеклом из Црне Горе, сопран Сара Вуjошевић Jовановић, учествовала jе на фестивалу “Универзум Прокофjева”, у част 130 година од рођења композитора Сергеjа Прокофjева, 12. септембра, у самом срцу Москве, у Музеjу Прокофjева, пише Курир.рс.

Предвиђено jе да у организациjи Руског Националног Музеjа Музике (коjи под своjим окриљем подразумијева: музеj Чаjковског, музеj Шаљапина, музеj Галаванова и музеj Холденваjзера) фестивал ‘Универзум Прокофjева’ траjе током целе сезоне 2021/22 године, а наша предивна Сара jе имала привилегиjу да са концертом “Вокална музика Прокофjева” са колегама: Дмитриjем Гринихом (баритон) и Регином Газимивоj (клавирска пратња) отвори циклус концерата широког стваралачког опуса овог гениjалног руског композитора.

Концерт jе водила докторка историjе умјетности Ирина Новичкова. На репертоару су били готово сви вокални жанрови коjе jе велики композитор стварао, од опера и кантате, до романси, пјесми без ријечи и обраде народних руских песама. Креативност и стваралаштво Прокофjева ниjе значаjно само за историjу руске, већ и свјетске музике.

image
- Фото: Приватна архива

Његов музички jезик jе посебан, ткз “прокофjевски стил” не мозе се повезати ни са jедним другим, сто jе значаjно утицало на развитак музике у другоj половини XX вијека. Због свега наведеног теже jе изводити његову вокалну музику, у коjоj нема уобичаjених мотива и познатих интонациjских jедноставности. Моћни глас Саре Вуjошевић Jовановић jе изузетно погодан за извођење ове музике.

Критика Руског Националног Музеjа пише: “Врхунска уметница из Црне Горе, Сара Вуjошевић Jовановић, посједуjе живописни вокални распон и спектар, како би пренијела пуноћу лирског опуса. Од њежно елегичног пиано-а, до страственог ентузиjастичког обимног форте. Пет пјесама без ријечи, невјероватно тешких за изведбу, с обзиром да нема књижевне слике на коjу се извођач може ослонити и изразито присутна атоналност, ствара перцепциjу да глас постоjи само као инструмент и ништа друго; но, у изведби црногорске уметнице Саре Вуjошевић Jовановић ове композициjе звучале су беспрекорно интонациjски прецизне, показавши у своjоj интерпретациjи изузетну вјештину флексибилности, виртуозности са суптилним осјећаjем за “прокофjевски стил”. 

image
- Фото: Приватна архива

Jедан од омиљених, међу публиком, елемената код камерне вокалне музике Прокофjева су његове обраде руских народних пјесама, гдје композитор ниjе успио само да пренесе дух руске музике кроз фолклор, већ и да успјешно користи потпуно неочекиване комбинациjе руске песме са, на примјер, џезом или своjим раним неокласичним стилом.

А већ поменута критика надаље пише: “Врло jе неопходно напоменути неочекивани моменат, за наше слушаоце- а то jе монументална интелектуална способност сопрана Саре Вуjошевић Jовановић да пренесе карактер руске музике, кроз савршено знање и изговор руског jезика. Толике године током школовања у Москви су очигледно биле врло плодоносне. њена способност проницања и осваjања особености звука руског фолклорног материjала jе jедноставно невјероватна. Од ширине и “бескраjне кантилене” дугих руских пјесама- где jе ова надарена оперска умјетница показала беспрекорно умјеће и могућности свог дисаjног апарата, до необуздане, готово екстатичне плесности у jединственим руским “усклицима”, где jе показала идеално владање вокалним регистрима.”

На питање Курира поводом утисака после наступа у Москви, прелијепа Сара, иначе маjка четворо дјеце, одговорила  jе да jе бескраjно срећна што су околности услед пандемиjе дозволиле да се врати сцени и да се нада да ће тако и остати.

Остаjе само да се овоj изванредноj умјетници са наших простора пожели успјеха на следећем наступу, већ 25. септембра, гдје ће у организациjи Руског Института Историjе Умјетности и Министарства културе РФ бити jедан од гостиjу, у “Московском Рахмањиновском залу”, на ауторскоj вечери композитора и изводити дјела заслужених умјетника држава Украjине и Пољске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:13