Merlin pokreće novi biznis / -(C) ZELJKO VIDINOVIC/WWW.ZVPHO
22/01/2024 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dino Merlin pokrenuo novi biznis u Americi, evo o čemu je riječ

Pjevač će proizvoditi struju iz tri izvora korišćenja talasa, energije vjetra i solarnih panela

Dino Merlin je sa svojom suprugom Amelom Dervišhalidović i dvojicom saradnika odlučio je da pokrene biznis u Americi koji će se baviti proizvodnjom struje pomoću korišćenja talasa, energije vjetra i sunčeve energije.

Dokument je zaveden u američkim i drugim svjetskim kancelarijama koje evidentiraju patente inovatora. Dino i Amela sarađuju sa kardiologom A. Hamidom Hakkijem i Belminom Hakki, koji žive u Danidinu na Floridi, objavio je portal Imperijal.net.

Punomoćenik za registraciju je firma Physician Electronic Network LLC. Nju je 2007. osnovao A. Hamid Hakki.

Patent je primljen krajem 2018, objavljen 25. aprila 2019, a odobren 7. januara 2020. godine. Patent je dobio klasifikacijsku oznaku H02N2/18. To je oznaka za električne mašine koje koriste pijezoelektrični efekat, elektrostrikciju ili magnetostrikciju za proizvodnju električnog izlaza iz mehaničkog ulaza kao što je generator.

U opisu patenta je navedeno da je riječ o proizvodnji električne energije iz kombinacije tri izvora: okeanskih talasa, vjetra i sunca te da uključuje pretvaranje kretanja platforme za podizanje nagore i nadolje u rotaciono kretanje osovine koristeći više lopatica postavljenih na osovinu.

- Lopatice izazivaju rotaciju osovine od unutrašnje energije vjetra dok se lopatice kreću gore i dolje unutar šupljine. Okno je povezano sa generatorom za proizvodnju električne energije. Vjetroturbina je postavljena na plutajuću platformu za pretvaranje energije vjetra u električnu. Štaviše, uključeni su solarni paneli, naprimjer, postavljeni na plutajuću platformu ili lopatice vjetroturbine. Solarni paneli takođe proizvode električnu energiju kada su izloženi svjetlosti - navedeno je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:38