Konstrakta u kampanji Da njeno ponovo bude njeno / -PRESS
10/04/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konstrakta se pridružila kampanji: Trideset žena sa 30 crvenih tašni kao simbol otpora nasilju

„Da njeno ponovo bude njeno“

Autonomni ženski centar (AŽC), organizacija koja je za 30 godina postojanja podržala više od 30.000 žena koje su preživjele nasilje, pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava za svoj Fond za urgentnu podršku ženama - „Da njeno ponovo bude njeno“.

U pitanju je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smještaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za djecu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i slično, saopštila je ova organizacija.

- Žene često nemaju zdravstveno osiguranje ili je poželjno da ih pregleda i ljekar sudske medicine, (ovi pregledi se naplaćuju), nemaju finansijska ili dovoljna finansijska sredstva da izdržavaju maloljetnu decu jer bivši nasilni partneri odbijaju da plaćaju alimentaciju, ne mogu da plate sigurno urgentno prenoćište u slučajevima visokog rizika kad napuštaju nasilnog partnera, nemaju sredstava da plate sudske takse i druge sudske troškove prilikom pokretanja postupka razvoda i zaštite od nasilja u porodici - naveli su iz Autonomnog ženskog centra.

Kampanju „Da njeno ponovo bude njeno“, u znak solidarnosti sa žrtvama nasilja, podržava 30 istaknutih žena iz javnog života Srbije: glumice, sportistkinje, muzičarke, novinarke.

Ako ovih dana na društvenim mrežama vidite neke od njih fotografisanu sa crvenom tašnom, uz slogan „Da njeno ponovo bude njeno“, znajte da je ta crvena tašna jednu ženu koja se, nekada davno, izborila za život bez nasilja, održala u životu.

U intervjuima koje su saradnice AŽC radile sa ženama žrtvama nasilja, rečenica jedne žene svima je ostala u sjećanju – „Cio život sam željela da imam crvenu tašnu i kupila sam crvenu tašnu“.

Kad je počela da živi slobodno, ispunila je sebi želju i kupila crvenu tašnu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:34