RIdli Skot odlikovan u Velsu / - SKRINšOT/X
09/05/2024 u 16:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ridli Skot odlikovan Velikim viteškim krstom

Princ od Velsa uručio orden Veliki viteški krst reditelju ser Ridliju Skotu za doprinos britanskoj filmskoj industriji na međunarodnom planu.

Osamdesetšestogodišnji reditelj filmova Gladijator, Istrebljivač i Osmi putnik, ser Ridli Skot, prisustvovao je ceremoniji u zamku Vindzor koju je priredio princ od Velsa.

Ridli Skot je rođen u Saut Šildsu, a studirao je na Vest Hartlpul koledžu umjetnosti. Kraljica Elizabeta Druga dodijelila mu je titulu sera 2002. godine.

Karijeru je započeo kao scenograf u Bi-Bi-Siju, ali je ubrzo unaprijeđen u reditelja i radio je na klasičnim televizijskim emisijama, uključujući popularnu policijsku seriju Zed kars.

Godine 1977. snimio je svoj prvi dugometražni igrani film, Dvoboj do istrebljenja, koji mu je donio nagradu žirija za najbolji debitantski rad na Filmskom festivalu u Kanu.

Slavu je stekao svojim drugim filmom – Osmi putnik, iz 1979. godine. Tri godine kasnije režirao je Istrebljivača, ostvarenje koje on sam naziva svojim najkompletnijim i najličnijim filmom.

Osmi putnik sa Sigurni Viver u ulozi Elen Ripli, Bafta je ocijenila kao "jedan od najuticajnijih naučnofantastičnih filmova svih vremena".

Skotovi filmovi se ističu po vernom prikazivanju najrazličitijih mjesta i epoha, od drevnog Rima u Gladijatoru (2000), srednjovjekovnog Jerusalima u Nebeskom kraljevstvu (2005) i Engleske u Robinu Hudu (2010), antičkog Memfisa u Egzodusu (2014), ratom razorenog Mogadiša u Padu crnog jastreba (2001) do futurističkog okruženja u ostvarenjima Istrebljivač, Osmi putnik, Prometej (2012), Marsovac: Spasilačka misija (2015) i Osmi putnik: Kovenant (2017).

U filmovima kao što su Osmi putnik, Telma i Luiz (1991), Redov Džejn (1997), Marsovac: Spasilačka misija, Kuća Gučijevih (2021) i Napoleon (2023) posebno se ističu ženski likovi.

Tokom karijere Ridli Skot je dobijao brojna priznanja, među kojima i nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (Bafta) za izuzetan doprinos kinematografiji i za životno djelo, kao i Bafta stipendiju 2018. godine. Četiri puta je bio nominovan za Oskara, a osvojio je Zlatni globus i dvije nagrade Emi za najbolji televizijski film (Nastupajuća oluja) i najbolji dokumentarac (Getisburg).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 03:56