Teya Dora / -GORDAN JOVIC
13/03/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Šta se krije iza ramonde, feniks biljke koja je inspirisala Teja Doru?

Jedinstvena zbog osobine koju posjeduje samo 0,05 biljaka cvjetnica

Slušamo i pjevamo već danima "Lila ramonda". Predstavnica Srbije na ovogodišnjem "Evrosongu" Teja Dora otkrila je kako je srpska feniks biljka inspirisala da napiše pjesmu. Kaže da je sve počelo u Parizu kada je sa mamom bila kod njene prijateljice.

- Mamina prijateljica ima personalnu priču za Prvi svjetski rat i ramondu, mene je ta simbolika jako inspirisala i tada sam odlučila da napravim pjesmu o ramondi - navodi mlada kantautorka.

Reakcije domaće i strane publike svakodnevno stižu do Teja Dore, a zbog pjesme mnogi su počeli da istražuju značenje riječi ramonda.

- Ono što sam željela da postignem su iskrenost i emocija sa kojom se oni povezuju. Cio svet je sada u nekoj patnji i mislim da je ovo jako lijep simbol i za nas i za cio svijet. Svakako i jako lijepa poruka da nikada ne gubimo nadu, da vjerujemo u sebe i u druge ljude, da vjerujemo u pomoć i da tražimo pomoć kad nam je potrebna - objašnjava Teja Dora.

Nakon pobjede pjesme "Ramonda" na "Pjesmi za Evroviziju", Botanička bašta u Beogradu oranizovala je postavku na kojoj se posjetioci mogu upoznati sa karakteristikama ovog nesvakidašnjeg cvijeta. Ovo je vrijeme kada ramonde nisu u cvijetu, a u Botaničkoj bašti prikazani su vjerni keramički modeli koji su napravljeni uzimanjem otisaka pravih biljaka. Tu su i biljke iz herbarijuma, kao i edukativni posteri i drugi materijali.

Ramonda je "spavala" do prije nekoliko dana

Docent Biološkog fakulteta Tomica Mišljenović ističe da je do prije nekoliko dana većina tih biljka bila u stanju anabioze zbog zimske suše koja je ove godine prilično izražena.

- Već nakon kiše krenule su u ozelenjavanje i danas možemo da vidimo lijepo formirane rozete i Natalijine ramonde i srpske ramonde, a ono što je vrsta kurioziteta je što one na nekim staništima u Srbiji mogu da rastu zajedno i da hibridizuju, tako da su u Botaničkoj bašti prisutni i hibridi ove dvije vrste - pojašnjava Mišljenović.

Ramonde se nazivaju i feniks biljkama zbog osobine koju posjeduje samo 0,05 biljaka cvjetnica.

- Ove biljke u nepovoljnim uslovima, kada nema dovoljno vode na staništu, mogu da se isuše, da djeluju potpuno uvelo, međutim, kada padne kiša i pojavi se dovoljna količina vode na staništu, one ozelenjavaju i upravo ta pojava je razlog da se nazovu biljke vaskrsnice ili feniks biljke - objašnjava Mišljenović.

Cvijetu snažne simbolike Teja Dora posvetila je svoju pesmu. Ponovo rađanje, oporavak, pobjeda nakon iskušenja, mir, samo su neke od poruka koje donosi Ramonda na "Pjesmu Evrovizije" ove godine u Malmeu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:05