Vještačka inteligencija nastupila na Eurosongu: Umjesto grupe ABBA, gledali smo holograme / - SKRINšOT/INSTAGRAM
13/05/2024 u 14:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija nastupila na Eurosongu: Umjesto grupe ABBA, gledali smo holograme

Pratioci ovogodišnjeg Eurosonga bili su ogorčeni nakon što se pop grupa ABBA - koja je 1970-ih žarila i palila muzičkom scenom - nije uspjela ponovno okupiti za 50. godišnjicu pobjede na tom muzičkom takmičenju.

Umjesto toga, u finalu Eurosonga u subotu, 11. maja, nastupili su hologrami koje je stvorila umjetna inteligencija, odnosno ABBAtari, a njih su ‘iznevjereni‘ fanovi ocijenili ‘razočarenjem‘.

Nakon trijumfa 1974. godine dominirali su muzičkom scenom, postavši jedna od najpopularnijih i najuspješnijih muzičkih grupa svih vremena, piše Tportal.hr.

No nakon 10 godina došlo je do razlaza te nisu zajedno nastupali od 1983. godine. Vjerni fanovi Eurosonga nadali su se da će se bend - koji čine Ani-Frid Lingstad (Anni-Frid Lyngstad), Beni Anderson (Benny Andersson), Bjorn Ulvaeus i Aneta Faltskog (Agnetha) - što čini akronim ABBA - okupiti u Malmeu na godišnjicu pobjede.

ABBA se vraća na muzičku scenu

Uprkos pompi i teaserima na TikToku te ostalim društvenim platformama, to se nije dogodilo. Umjesto ponovnog okupljanja benda, pušten je video s AI hologramima, a zvijezde Eurosonga Šarlot Pereli (Charlotte Perrelli), Karola (Carola) i Končita Vurst (Conchita Wurst) pjevale su ‘Waterloo‘.

Razočarani fanovi ocijenili su to ‘neuvjerljivim i jezivim‘ te utvrdili da ‘AI nikad neće dostojanstveno zamijeniti stvarne muzičare.

- Ako se ABBA ne može okupiti u Švedskoj za 50. godišnjicu Eurosonga, to se nikada neće dogoditi. Bio bi to nevjerovatan trenutak. Osjećam se prilično razočarano‘ - napisao je jedan od fanova na X-u.

Digitalni avatari, odnosno ABBAtari, ‘nastupaju‘ još od maja 2022. godine - njihov 90-minutni hologramski koncert ‘ABBA Voyage‘ od tada se održava u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu, u namjenski izgrađenoj ABBA Areni. Za njihov futuristički koncert upotrijebljena je najnovija tehnologija, a hologrami ih prikazuju iz doba njihove najveće slave, uz kombinaciju koncerta uživo i virtualnog nastupa. Bend na koncertu ‘ABBA Voyage‘ izvodi najveće hitove, ali i pjesme s posljednjeg albuma grupe ‘Voyage‘.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 23:48