/ - FOTO: ARHIVA
22/09/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Снимљена серија о првој дами Југославије: Јованка без пиштоља нигдје није ишла

Једни су је гледали са дивљењем, а други као строгу, снажну и тајанствену

Снимљена је серија „Јованка Броз и тајне службе“ у режији Недељка Ковачића, а кроз причу нас води наратор - глумац Тихомир Станић.

Живот прве даме Југославије био је налик филмском сценарију. Да би га преточили у телевизијску форму, проучавала се архивска грађа, свједочили су непосредни учесници и користила су се истраживања историчара, преноси РТС. 

Јованка је била прислушкивана, оптужена за шпијунажу, одликована у рату и лишена основних људских права.

Једни су је гледали са дивљењем, а други као строгу, снажну и тајанствену.

- Она се касније потпуно подредила улози супруге, била је његова пратиља у правом смислу те ријечи, чак и његова последња одбрана. Говорило се да је у својој малој торбици дамској носила пиштољ, у случају да то затреба. Ја сам се трудила да је браним, али да не идем са том сентименталношћу и слаткоћом да је не сладим, да не направим од ње једну хероину него да то буде стварна жена - напомиње Снежана Савић која у серији тумачи лик Јованке.

Глумцима је посебан изазов враћање у историју. Некима релативно блиска, ипак много тога далеко и неоткривено. Улога Јосипа Броза Тита припала је Небојши Дугалићу.

- Мислим да до сада нико се није позабавио таквом перспективом гледања и на епоху и на лик, зато што се обично мислило да је ријеч о једном апсолутном вођи који је држао све конце у својим рукама, а заправо, ова серија свједочи о томе како изгледа та подвојеност власти изнутра - напомиње Дугалић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:12